Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předání praporu celnímu úřadu pro hlavní město Prahu - 6. října 2021

9. 10. 2021

Předání praporu CÚ pro hlavní město Prahu - 06. října 2021

Den 6. října L.P. 2021 bude nesmazatelně zapsán do historie celního úřadu hlavního města Prahy, jako den kdy tento celní úřad převzal svůj prapor pod heslem ČEST, STATEČNOST, VLASTENECTVÍ. Praporu požehnal Jeho Eminence ThLic. Dominik kardinál Duka, O.P. 36. pražský arcibiskup; 24. biskup královéhradecký; 24. primas český. Na prapor byly zavěšeny pamětní stuhy mj. P. Petrem Prokopem Siostrzonkem O.S.B., arciopatem břevnovským a předsedou Konference vyšších představených mužských řeholí v České republice.

Slavnostní akt se konal v zasedací místnosti Brožíkova sálu na pražské Staroměstské radnici, který vyniká svou velikostí a do konce druhé světové války tam zasedalo pražské zastupitelstvo. Dnes sál využívá primátor hlavního města Prahy ke slavnostním aktům. Sál nese jméno slavného českého malíře Václava Brožíka autora dvou rozměrných pláten, která jsou dominantní svou velikostí i obsahem. Na prvním je Jan Hus před Kostnickým koncilem a druhý ukazuje volbu krále Jiřího z Poděbrad.

Aktu se zúčastnilo na stovku pozvaných, když mezi nimi byli i zástupci Východočeského klubu celních veteránů z Prostřední Lipky – předseda VKCV Bohumil Brandejs a kurátor sbírek Východočeského památníku celnictví Jirka Panuš.