Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přípravy na zahájení provozu Horní Lipky jdou do finále

1. 2. 2018

 

Přípravy na zahájení provozu Horní Lipky jdou do finále

   Dne 29. června 2017 jsme na našich webových stránkách zveřejnili první informaci o zahájení rekonstrukce bývalého objektu celní správy v Horní Lipce. Postupně jsme se snažili formou aktualit a fotodokumentace informovat o průběhu rekonstrukčních prací, které až na drobné úpravy, byly ukončeny týden před vánocemi. V první polovině ledna 2018 byly dokončeny úpravy schodišť a zábradlí.

    V pondělí dne 29. ledna 2018 se místopředseda VKCV Ladislav Brůha, spolu s kolegou Jaromírem Vackem, zúčastnili pracovní schůzky s bytovým architektem ing. Filipem Pavliňákem. Při jednání jsme diskutovali také o variantách umístění repliky prvorepublikového označení Oddělení Finanční stráže a hraničního sloupu. Došlo k dohodě, že označení se vrátí na původní místo, na kterém bylo umístěno v roce 1935, tedy na pravou stranu čelní strany budovy a hraniční sloup bude umístěn na protilehlé travnaté ploše. Upřesnili jsme si také umístění některých materiálů, připomínajících historii Finanční stráže na Králicku, v interiérech budovy.

    Využili jsme s kolegou Vackem této příležitosti k prohlídce budovy a zmapování ubytovacích prostor. Místnosti a chodby, ve kterých se ještě koncem minulého roku pohybovali zedníci, elektrikáři, topenáři či instalatéři, se zaplnily kartony s nábytkem, lůžkovinami, lampičkami a dalším materiálem pro vybavení interiérů. Namísto výše uvedených profesí nastoupili truhláři, aby v termínu do 22. února  2018 postupně připravili k užívání obytné prostory. Vše nasvědčuje tomu, že zázemí celé budovy poskytne uživatelům kvalitní podmínky k pobytu. Zástupci VKCV tak krátce po poledni odjížděli z areálu s velmi dobrým pocitem.

     Stručně se také zmíníme o tom, jaké prostory budou účastníkům k dispozici. V suterénu v prostorách bývalé tělocvičny bude umístěna školící místnost, vybavená veškerou potřebnou technikou. K dispozici bude i kuchyňka na zhotovení drobného občerstvení. V suterénu je také dvoulůžkový apartmán s vlastním sociálním zázemím. V přízemní části budovy je k dispozici 6 apartmánů s celkovým počtem 16 lůžek, každý s vlastním předpokojím a sociálním zázemím. V prvním poschodí je umístěno 6 ložnic s celkovou kapacitou 24 lůžek. Dvě z ložnic tvoří uzavřený blok s kompletním sociálním zázemím. Zbývající 4 ložnice jsou přístupné ze společné chodby, mají k dispozici WC a budou využívat společné sprchy v suterénu. Na každém poschodí je k dispozici společná kuchyňka s ledničkou, mikrovlnkou, varnou konvicí a základním kuchyňským náčiním. Podrobnější informace, včetně fotodokumentace, zveřejníme na našich webových stránkách po kompletním dovybavení interiérů.

    Pro místopředsedu VKCV však tímto dopoledním blokem jednací den neskončil a na Horní Lipku se v podvečer vrátil, aby se zúčastnil dalšího jednání s ing. Pavliňákem, tentokrát již za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, který po detailní prohlídce budovy odsouhlasil návrhy na výzdobu interiérů, umístění repliky označení budovy a hraničního sloupu. Byl dohodnut také způsob upevnění označení na budovu s tím, že přípravu nápisu zajistí VKCV, vlastní montáž pak Krajský úřad. Instalaci hraničního sloupu, včetně zhotovení betonové podkladové desky zajistí VKCV. Další část byla věnována formám spolupráce s VKCV při využívání a provozování objektu, personálnímu zajištění, stravování apod. Předběžné dohody budou postupně konkretizovány a upřesňovány tak, aby byla zajištěna bezproblémová realizace všech plánovaných akcí. Krátce před devátou hodinou večerní bylo téměř dvouhodinové jednání ukončeno s tím,že další schůzka se uskuteční nejpozději do 1. března 2018, odkdy už bude celý areál k dispozici uživatelům.

    V první polovině měsíce února se uskuteční jednání místopředsedy VKCV se zástupci provozovatele objektu, na kterém budou projednány návrhy na konkrétní spolupráci.

  Na závěr tohoto příspěvku bychom chtěli poděkovat všem, kteří se na rekonstrukci objektu prvorepublikového Oddělení Finanční stráže podíleli. Především však firmě REKOS Žamberk s.r.o. a jejím subdodavatelům, kteří odvedli kvalitní řemeslnou práci, kterou nepochybně všichni budoucí uživatelé objektu ocení.

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda