Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání veteránů

29. 9. 2023

Setkání kolegů veteránů 2023

 

Východočeský klub celních veteránů připravil ve dnech 19.9 .– 21.9. setkání kolegů z bývalého Klubu celních veteránů Jíloviště. K setkání jsme opět využili objekt bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce. Když jsme se v roce 2022 s kolegy loučili, nabídli jsme jim pomoc při organizaci jejich setkávání v dalších letech. Jsme rádi, že tuto nabídku využili a také, že se někteří z nich mezitím stali členy našeho klubu.

 

Od úterního dopoledne postupně přijížděli účastníci setkání, jako první to opět byly Eva Přikrylová z Olomouce a Helena Zlatnická ze Šumperka. Někteří přijeli autobusem či vlakem a využili nabídky Míly Brandejse, který je dopravil do místa konání svým autem. Po ubytování ochutnali gulášek, který zapíjeli pivečkem z HOLBY Hanušovice. Odpolední část byla věnována první výměně informací, následovala večeře, ke které se podával Poldův přírodní vepřový plátek s bramborem. Při následném posezení probíhala ochutnávka z rozmanité nabídky domácích výrobků v různých skupenstvích, které účastníci přivezli. Hudební doprovod sborového zpěvu, zajistil ve vysoké kvalitě Aleš Gurecký. Krátce před půlnocí byl první den setkání ukončen přesunem do ubytovací části areálu.

 

Po středeční snídani jsme pro kolegy připravili autobusový výlet do Polska, při kterém nás doprovázel polský celnický veterán a kolega Ryszek Piasecki. Nejprve jsme navštívili malebné lázeňské městečko Dlugopole Zdrój, kde jsme kromě prohlídky lázeňských objektů, ochutnali také zdejší minerální vody, což někteří po předchozím večeru uvítali. Z Dlugopole jsme se přesunuli do penzionu Orlice v Rudawie, kde jsme měli zamluvený oběd. Většina si pochutnala na pstruhovi s opékaným bramborem a zelným salátem, zbývající pak na smaženém kuřecím řízku se stejnou přílohou. V penzionu, kde v minulosti proběhlo setkání tehdejších premiérů Hany Suchocké a Václava Klause, jsme byli velice spokojeni. Po obědové siestě jsme pokračovali horskými silnicemi do Bystrzycy Klodzkiej. Malou přestávku jsme si udělali na vrcholu Jagodná , odkud byly krásné výhledy do okolí. Naše polské putování jsme zakončili prohlídkou města Bystrzyca Klodzka, kde jsme si na každém kroku mohli připomenout českou historii města. Na Malém náměstí jsme se zastavili u středověkého kamenného pranýře, který v dávné minulosti sloužil k vykonávání fyzických trestů za krádeže, smilstvo nebo za jednání, které bylo v rozporu s dobrými mravy. V horní části pranýře je umístěn latinský nápis „ DEUS IMPRIOS PUNIT „ , který v překladu znamená „ Bůh potrestá hříšníky“ . Možná by návrat k těmto způsobům trestání nebyl od věci, ale „ Hodně hříšníků, málo kameníků „. Na závěr diskuze u pranýře, náš průvodce Ryszek velmi přesvědčivým způsobem potvrdil, že tvar pranýře opravdu připomíná to, co si všichni mysleli. Při následném přesunu k autobusu, jsme si pochutnali na výborné smetanové zmrzlině.

 

Při návratu na Prostřední Lipku jsme se všichni těšili na večeři, ke které nám Polda připravil výborné vepřové výpečky s bramborovým knedlíkem a zelím. Po večeři následovalo veteránské diskusní fórum, k jehož pohodě přispěl kvalitní obsluhou Olda Švéda. Únava z celodenního výletu přiměla řadu účastníků k postupnému odchodu na kutě.

 

Po čtvrteční snídani se kolegové postupně rozjížděli do svých domovů. Při loučení jsme se domluvili, že za rok se v tomto termínu opět na Prostřední Lipce setkáme. Všichni účastníci ocenili výbornou kuchyni, občerstvení a kvalitní servis. Za to patří poděkování Poldovi Kelnarovi, Jirkovi Novoselskému, Mílovi Brandejsovi, Láďovi

Brůhovi a Oldovi Švédovi. Velké poděkování patří také Ryszkowi Piaseckiemu, který nás po celou dobu výletu doprovázel, trpělivě informoval o historii i současnosti všech navštívených míst a zprostředkoval oběd v Rudawie.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda