Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání celníků - Hraničář září 2017

6. 10. 2017

 

Setkání celníků 2017

 

    Ve dnech 28. – 29. září 2017 se uskutečnilo již jedenácté setkání celníků, které se konalo poprvé v roce 2004 v souvislosti s ukončením výkonu služby na hraničních přechodech. Od svého založení v roce 2011, organizuje setkání Východočeský klub celních veteránů. Vzhledem k probíhající rekonstrukci bývalého areálu celní správy v Horní Lipce, jehož zázemí jsme využívali při předchozích desíti ročnících, jsme v letošním roce využili prostory Středního odborného učiliště v Dolní Lipce.

 

    Ve středečním podvečeru (27.09.) začali přijíždět první účastníci setkání, mezi které již tradičně patřili naši polští kolegové. Po večerním posezení, spojeném s ochutnávkou grilovaných specialit polské provenience a českého pivečka, se účastníci probudili do slunečného čtvrtečního rána. Část z nich využila nabídky na účast na vzpomínkových akcích ve Vrchní Orlici, kde uctili památku dozorce Finanční stráže Josefa Navrátila a pod vrchem Adam v Mladkově, památku respicienta Finanční stráže Františka Kabrhela; oba položili své životy při výkonu služby. Zbývající účastníci se pak pod vedením kolegů Honzy Halbrštáta a Evžena Malého vydali na houbařskou vycházku do lesů pod Suchým vrchem. V rámci vycházky si také prohlédli kostel v Dolních Boříkovicích a ochutnali speciality místní pizzerie. V odpoledních hodinách se pak všichni opět setkali ve SOU opravárenském na Dolní Lipce, kde si pochutnali na výborné česnečce od Marušky Šokové a hovězím guláši. Večerní posezení bylo kratší, aby všichni účastníci byli fit na další aktivity.

 

     Po páteční snídani ( 29.09.) se všichni vydali na autobusový výlet do Velkých Losin. Na programu byla prohlídka zdejší ruční papírny a následně také zámku. Potom následovala cesta do Postřelmova, kde jsme si v kulturním domě prohlédli výstavu fotografií našeho kolegy Evžena Malého, který nám k jednotlivým exponátům podal informace, týkající se jejich vzniku. Po krátkém občerstvení jsme pokračovali v cestě a naším cílem byla výletní restaurace Růžové údolí u Zábřehu na Moravě, kde jsme si pochutnali na dobrém obědě a neméně dobrých produktech pivovaru Holba, mezi kterými nechybělo ani Svatováclavské 12° pivečko. Po příjemném posezení a kvalitním občerstvení jsme absolvovali závěrečný úsek zpáteční cesty na základnu v Dolní Lipce. Krátce po našem návratu začali přijíždět první účastníci sportovních her, se kterými jsme strávili příjemný společný večer, tentokrát již za hudebního doprovodu naší klubové kapely KONTRABAND.

 

    Celé setkání provázelo krásné počasí babího léta, které přispělo k příjemným zážitkům a spokojenosti všech účastníků. Někteří z pozvaných kolegů využili prodlouženého víkendu k jiným aktivitám a tak účast byla oproti předchozím rokům o něco menší. To nic nemění na tom, že se organizátoři i účastníci těší na XII. setkání celníků v roce 2018, tentokrát s největší pravděpodobností opět na Horní Lipce.

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda

 

https://vkcv.estranky.cz/fotoalbum/hranicar---losiny---29.09.2017/

https://vkcv.estranky.cz/fotoalbum/vzpominkova-akce---respicient-fs-kabrhel---28.09.2017/

https://vkcv.estranky.cz/fotoalbum/vzpominkova-akce---dozorce-fs-navratil---28.09.2017/