Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání se slovenskými kolegy

18. 5. 2023
 
Ve druhém květnovém víkendu se na Prostřední Lipce uskutečnilo setkání zástupců VKCV s našimi slovenskými kolegy z Žilina. Nápad na uspořádání setkání vznikl na 6. Pochodu Finanční stráže, kterého se slovenští kolegové pravidelně zúčastňují.
 
V pátečním podvečeru přijel autobus, který dopravil na Prostřední Lipku slovenskou výpravu, kterou uvítali zástupci VKCV, mírně znaveni předchozím zpracováním palivového dříví. Po výborné večeři a první ochutnávce ryzího piva z hor, připravil Míla Brandejs prezentaci o historii financů a celníků v regionu Králicka a Orlických hor. Po skončení prezentace přišlo na řadu přátelské posezení při pivečku z HOLBY Hanušovice a ochutnávka klobásek z naší udírny. Ochutnali jsme také slovenské produkty v tekutém i pevném skupenství. Jednu hodinu po půlnoci, když na druhou šlo, jsme se odebrali na lože.
Na sobotní snídani se podávaly výborné koláče z pekárny BAPA Letohrad. Po snídani se kolegové vypravili do Muzea K S14, kde je očekával kolega Jirka Panuš a spolu s dalším průvodcem jim zajistili komentovanou prohlídku zdejších expozic. Poté se všichni přesunuli do Památníku celnictví v Králíkách, kde jim komentovanou prohlídku zajistil opět Jirka Panuš. Z Králík se výprava vrátila na Prostřední Lipku a společně jsme si pochutnali na vepřovém steaku s hranolky, který připravil náš šéfkuchař Polda Kelnar ve spolupráci s Jarčou Synkovou. Po obědě slovenští kolegové odjeli na Dolní Moravu a věnovali téměř celé odpoledne prohlídce místních atrakcí. Následoval návrat na Prostřední Lipku a večeře, ke které se podávala vepřová pečeně s bramborovým knedlíkem. Po večeři program pokračoval další historickou prezentací a posezením, při kterém kolegové ochutnali i polotmavou HOLBU a oproti předchozímu večeru jiný druh klobásky. Krátce po půlnoci posezení skončilo.
Po nedělní snídani a úspěšném pátrání po ztraceném mobilu jedné z účastnic na Dolní Moravě, jsme se s našimi slovenskými přáteli rozloučili. S některými se zanedlouho opět setkáme při 7. Pochodu Finanční stráže. Mimořádně si vážíme uznání slovenských kolegů, kterého se nám dostalo za organizaci setkání a těšíme se na jeho reprízu.
Ladislav Brůha

místopředseda VKCV

 

Náhledy fotografií ze složky Setkání se slovenskými kolegy