Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staletí zelené hranice

3. 3. 2023

V závěru roku 2022 vydal Krajský úřad Pardubického kraje publikaci pod zajímavým jménem STALETÍ ZELENÉ HRANICE. Tuto publikaci napsali společně pánové, dnes už major v.v. Jaromír Charamza – krajský koordinátor Veterána Policie ČR Pardubického kraje a emeritní celní inspektor Jiří Panuš - kurátor sbírek Muzea K-S 14 a Východočeského památníku celnictví v Králíkách.

Publikace pojednává o historií jedné části Pardubického kraje, kde se po obou stranách hranice kolem Kladského výběžku setkávali lidé, časem v duchu přátelském, ale i také jako nepřátelé. Oba autoři patří k branžím, které stály vždy na jedné a téže straně hranice a chránily mnohdy s nasazením vlastních životů svoji vlast - Československou republiku.

Publikaci můžete zcela zdarma získat na IV. konferenci historiků cla, celnictví a Finanční stráže v dubnu t.r a potom při akcích Východočeského klubu celních veteránů Králíky – Prostřední Lipka; dále pak při návštěvě pěchotního srubu K - S 14 „ U cihelny “ a ve Východočeském památníku celnictví v Králíkách.

 

Náhledy fotografií ze složky Staletí zelené hranice