Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tatra Kopřivnice - výlet a exkurze v jednom

30. 3. 2015

Tatra Kopřivnice aneb vydařený výlet

   V pátek dne 27. března 2015, se v ranních hodinách vydali členové Východočeského klubu celních veteránů, jejich podporovatelé a pozvaní hosté, na cestu směřující na východ Moravy. Cílem bylo město Kopřivnice, známé v celém světě výrobou automobilů. Přestože, jako u všech podobných akcí, se z různých důvodů odhlásilo sedm původních zájemců, odjíždělo z poslední nástupní stanice v Králíkách 36 účastníků zájezdu. Poprvé jsme mezi našimi hosty přivítali kolegy ze Středního odborného učiliště v Dolní Lipce, které zajišťuje provoz bývalého objektu CS v Horní Lipce.  

   Krátce před půl desátou jsme dorazili do závodu Tatra, kde nás očekával pan ing. Jiří Kašpárek, vedoucí odboru marketingu, v jehož doprovodu jsme se přemístili na zkušební polygon. V příjemně vyhřáté místnosti nám prezentoval základní informace o firmě TATRA TRUCKS a.s.. Po 30 minutové prezentaci se výprava rozdělila na dvě skupiny. Jedna se přemístila do výrobní haly, aby si prohlédla montáž vozidel, druhá pak zůstala na polygonu, kde byly připraveny různé typy nákladních vozidel Tatra, ve kterých účastníky exkurze dosyta povozili řidiči, kteří výrobky testují. Zhruba po hodině se obě skupiny vyměnily.

   V rámci prohlídky výrobní linky jsme viděli zcela jiný druh kompletace vozidel, než bývá zvykem v automobilkách, vyrábějících velké série osobních aut. Vzhledem  k tomu, že Tatra vyrábí široký sortiment nákladních vozidel využívaných ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, pro potřeby armády, hasičů apod., vykrývá  objednávky zákazníků čítající jednotky kusů. Proto významně převažuje podíl ruční práce. Na zkušebním polygonu nám testovací řidiči na různých drahách, napodobujících budoucí pracovní terén, v praxi předvedli kvalitu tatrováckých výrobků, dodávaných pro stavebnictví, armádě a hasičům. Po třech hodinách od příjezdu exkurze skončila. Po celou dobu se nám velmi ochotně věnoval pan ing. Kašpárek, kterému patří velké poděkování za mimořádně příjemný zážitek z návštěvy Tatry.

   Poté jsme se přesunuli do závodní kantýny, kde jsme měli objednané obědy. Většina vyzkoušela zdejší svíčkovou na smetaně, další skupina pak pronikla do tajů obráceného řízku. Polévka byla čočková, což se ale nijak nepromítlo do průběhu a kvality zpáteční cesty. Po obědě jsme se společně vyfotografovali u sklápěčky Tatra a se závodem jsme se rozloučili.

   Další částí našeho programu byla návštěva muzea Tatry, kde jsme měli téměř dvě hodiny možnost obdivovat výrobky z dávné i nedávné historie podniku. V praxi jsme viděli, co to znamená, když se řekne zlaté české ručičky. Proto jsme byli potěšeni předchozí informací, že TATRA TRUCKS a.s., patří v současnosti beze zbytku českým vlastníkům. Po známých privatizačních dobrodružstvích je to jistě dobrá zpráva.

   Přesně v 15:30 hodin, dle plánu, jsme vyjeli z Kopřivnice směrem domů. Cestou jsme se ještě zastavili v motorestu Prachárna, kde jsme při dobrém pivu i jídle, např. výborných tvarůžcích v bramboráku, probírali zážitky z předchozích hodin. Shodli jsme se na tom, že určitě v letošním roce navštívíme některé z podniků ve východních Čechách. Krátce po půl osmé jsme překročili hranice Pardubického kraje a postupně se začali loučit.

   Nashledanou při příští akci celnických veteránů z Východních Čech.

                                   Za radu VKCV
                          Jirka Panuš a Láďa Brůha
                                účastníci zájezdu

 

 

Náhledy fotografií ze složky Tatra Kopřivnice - výlet a exkurze v jednom