Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tři králové - zádušní mše sv. dne 21. března 2019

24. 3. 2019

 

Tři králové – zádušní mše sv. dne 21. března 2019

 

Jako prvního ze Tří králů se gestapu podařilo 22. dubna 1941 dopadnout Josef Balabána; při krátké přestřelce byl zraněn a zatčen. Přestože ho vyšetřovatelé při výslechu podrobili mučení, své spolupracovníky neprozradil. Byl popraven 3. října 1941.

Jako druhý byl 13. května 1941 zatčen Josef Mašín, když zajišťoval radiové vysílání do Londýnba. Do bytu v domě ve druhém patře v ulici Pod Terebkou, dnešní Čiklova 19, v Praze – Nuslích (byl to ilegální byt Morávka), ze kterého se vysílalo, vpadlo gestapo. Mašín, který střelbou kryl ústup Morávka a radisty Peltána, poté, co vysílačku odložili na balkón v mezipatře, jednoho z gestapáků těžce zranil, ale sám, již zraněný, byl zatčen a umístěn do vězeňské nemocnice. Poté, co fyzicky napadl svou ostrahu byl přemístěn na Pankrác (tím byly zmařeny Morávkovy plány na Mašínovo osvobození). I Mašín byl při výsleších mučen, ale ani on nic neprozradil, několikrát se bezvýsledně pokusil i o sebevráždu. Zemřel 30. června 1942 před popravčí četou na kobyliské střelnici.

Václav Morávek, který jako jediný z trojice zůstal na svobodě, pokračoval v ilegální činnosti. Na žádost exilového vedení nadále udržoval kontakt s Paulem Thümmelem a přebíral od něj zpravodajské informace. To se mu stalo ale osudným.Dne 21. března 1912 se Morávek pokusil osvobodit svého spolupracovníka a při následné přestřelce byl Morávek raněn a poblíž Prašného mostu v Praze se zastřelil (podle jiných zdrojů ho, již těžce zraněného zastřelil příslušník gestapa, ale v hlášení byla uvedena sebevražda; Morávek měl být totiž zadržen živý).

Již po několik let se pravidelně v den (21.03.) výročí smrti štb. kapitána Václava Morávka koná v kostele Nanebevzetí Panny Marie v areálu Strahovského kláštera zádušní mše sv. za odbojovou skupinu Tři králové. V začátcích této akce byla zádušní mše sv. sloužena pouze za škpt. Morávka, ale na základě návrhu členů Východočeského klubu celních veteránů Jirky Panuše a Bohumila Brandejse byla rozšířeny na celou samostatně fungují skupinu Třech králů v rámci Ústředního vedení odboje domácího, když všechny předcházející garnitury českého odboje (Obrana národa, Politické ústředí, Petiční výbor Věrni zůstaneme) byly prakticky zničeny.

Zádušní mše se zúčastnilo téměř padesát lidí ke kterým patřili i příslušníci CÚ pro hl. město Prahu, kolega Ing. Zdenek Kosek a vojenský kaplan pplk. Miloslav Kloubek.

Text a foto: -pnš-

Zdroj: Wikipedie – otevřená encyklopedie