Jdi na obsah Jdi na menu
 


V. Konference historiků cla,celnictví a Finanční stráže

18. 4. 2024

 

 

Ve dnech 11.4. – 14.4.2024 se na Prostřední Lipce uskutečnila V. Konference celnických historiků, které se zúčastnily téměř čtyři desítky příznivců historie celnictví a Finanční stráže z České a Slovenské republiky. Ve čtvrtečním odpoledni a podvečeru dorazilo prvních 21 účastníků, jako vždy nejdelší trasu absolvoval náš kamarád Marcel Šejvl ze slovenských Michalovců, který v Žilině přibral Marcela Šuštiaka. Další účastníci přijeli z Plzně, Děčína, Olomouce, Humpolce, Kosmonos, Mladé Boleslavi, Prahy a řady dalších míst v ČR. Společně jsme strávili příjemný večer, ke kterému přispěla i kvalitní večeře, ke které se podával hovězí gulášek a

nemohlo pochopitelně chybět výborné 11° pivečko z HOLBY Hanušovice, v provedení světlém a polotmavém.

 

Po páteční snídani zahájil konferenci předseda VKCV Bohumil Brandejs, který přivítal účastníky a seznámil je s programem a organizací konference, která se opět konala pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. Poté byla zahájena vlastní konference.

 

Na programu se postupně až do nedělního oběda přednáškami podíleli lektoři Marcel Šuštiak z Východočeského památníku celnictví, emeritní celní rada Adolf Šalek člen Východočeského klubu celnách veteránů, Miroslav Kárník emeritní generální ředitel Celní správy, Jiří Panuš a Ladislav Brůha členové VKCV, Dana Šramková z Masarykovy univerzity v Brně, Jaroslav Beneš z ČSOL Mladá Boleslav, plk . Josef Vachtl ředitel CÚ pro hlavní město Praha, mjr. Zdeněk Čejka z CÚ Olomouc, Miroslav Hus vedoucí historik Západočeského muzea v Plzni, Miloš Taraška z Mladkova a Richard Sicha z Památníku celnictví v Králíkách. Všem patří velké poděkováním poutavé přednášky, které zaujaly všechny posluchače. Obsahovou náplň jednotlivých přednášek je možné najít na našich webových stránkách pod odkazem Informace k V. Konferenci historiků.

 

Kromě oficiálního programu konference, byla k diskuzím využita i večerní posezení, při kterých mnozí z nás zavzpomínali také na léta prožitá v celnickém stejnokroji. Součástí sobotního programu konference byla také prohlídka Východočeského památníku celnictví. Konference byla zakončena nedělním obědem, ke kterému se podávala vepřová roláda s domácím bramborovým knedlíkem, z dílny našeho šéfkuchaře Poldy Kelnara, jehož kuchařské dovednosti, po celou dobu trvání konference, oceňovali všichni účastníci.

 

K organizaci akce byly, stejně jako v předchozích ročnících, využity prostory bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, které přispěly k důstojnému průběhu konference. Všichni účastníci ocenili kvalitní organizaci přednášek a perfektní týlové zajištění akce. Projevili také zájem o účast na VI. Konferenci, kterou plánujeme v termínu 10.4. – 13.4. 2024.

 

Děkujeme všem, kteří přijali naše pozvání a svou účastí ocenili úsilí a práci organizátorů a těšíme se na setkání v příštím roce. Poděkování patří také Krajskému úřadu Pardubice a zejména panu hejtmanovi Martinovi Netolickému za trvalou podporu akce od jejího vzniku. Velké uznání za organizaci programové části konference patří členům VKCV Mílovi Brandejsovi, Jirkovi Panušovi a Ádovi Šalkovi. Na kvalitním týlovém zabezpečení se podíleli naši členové Jirka Novoselský, Polda Kelnar, Honza Halbrštát a Láďa Brůha, kteří výrazně přispěli ke spokojenosti účastníků a úspěšnému průběhu akce.

 

Na závěr si dovolujeme připojit hodnocení konference ze strany jejího pravidelného účastníka a odborníka na historii Finanční stráže, pana Jaroslava Beneše z ČSOL v Mladé Boleslavi :

 

Dobrý den pánové,

ještě jednou bych Vám chtěl poděkovat za organizaci letošní celnické konference. Jako vždy to byla, alespoň za mě, velmi povedená akce. Skutečně jsem velmi rád, že jsem se mohl zúčastnit a již teď se těším na další ročník. Kdybyste mi mohli poslat fotografie z akce, budu rád. Jinak se budu těšit na další společné setkání nejdéle toho 28. září v Lužických horách.

Díky a mnoho pozdravů z Mladé Boleslavi,

 

S přátelským pozdravem,

Jaroslav Beneš

 

 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda