Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránská pomoc na Prostřední Lipce

20. 7. 2020

Východočeský klub celních veteránů má, po dohodě s Krajským úřadem Pardubice, své sídlo v budově bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce č.p. 16. Tento objekt byl v roce 2015 bezúplatně převeden z majetku GŘC do majetku Krajského úřadu Pardubice. V souladu s příslušnými ustanoveními smlouvy, využívá VKCV areál pro pořádání akcí dle plánu činnosti a klubového řádu. Kromě toho se trvale podílíme i na pomoci při údržbě.

Nejinak tomu bylo i v případě sesuvu opěrné zídky pod altánem a narušení statiky krbu z důvodu podmáčeného terénu. Ve dnech 10.6. , 16.6., 1.7. a 14.7. jsme postupně zajistili vybagrování odvodňovacích výkopů, provedli finální výkopové práce, uložení a zasypání drenážních hadic, uložení a zabetonování obrubníků. Zpevnili a vyrovnali jsme krb a vyštěrkovali povrch pod altánem. Při této příležitosti jsme také vykopali a vybetonovali základ pro umístění repliky hraničního sloupu před hlavní budovou. Rada VKCV schválila pro nákup materiálu na úpravy pod altánem částku 5.000,- Kč, členská schůze pak již dříve schválila finanční prostředky na umístění hraničního sloupu. Ve spolupráci se správcem Zdeňkem Fišerem, naši členové Jirka Novoselský,Tomáš Pinkas,Láďa Brůha a kolega Olda Švéda,který nám dlouhodobě pomáhá, odvedli pořádný kus práce. Jirkovi a Tomášovi patří velký dík za to, že opakovaně přijeli z Chrudimi či Pardubic, Oldovi pak za to, že kromě výše uvedených prací zajistil i kvalitní stravování.

Nebylo to poprvé, kdy jsme prokázali, že pro členy VKCV není rozhodující, kdo je vlastníkem objektu, který dlouhou řadu let sloužil financům a celníkům. Pro nás zůstává i nadále součástí naší profesní historie. Těší nás také skutečnost, že obdobný vztah k areálu si nadále uchovává také zdejší personál, jehož složení je víceméně totožné jako v dobách „celnických“.


 

Ladislav Brůha

místopředseda VKCV


 

 

Náhledy fotografií ze složky Veteránská pomoc na Prostřední Lipce