Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veteránské ohlédnutí za rokem 2014

27. 12. 2014

                             Ohlédnutí za rokem 2014

   Závěr roku je kromě jiného, také příležitostí k hodnocení či bilancování.Toto ohlédnutí je stručným shrnutím činnosti VKCV za rok 2014, detailně byly v průběhu roku tyto akce popsány v samostatných příspěvcích na našich webových stránkách.
 
   V  měsíci lednu jsme si v  Horním Jelení spolu s představiteli
města a vedoucími služebními funkcionáři CÚ pro Pardubický a Královéhradecký kraj, připomenuli 145. výročí narození JUDr. Emila Martince.

   První únorová sobota byla dnem konání výroční členské schůze našeho klubu, které se zúčastnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a představitelé obou východočeských celních úřadů. V březnu se pak naši delegáti zúčastnili konference Spolku celníků ČR.

   V dubnu jsme premiérově převzali záštitu nad vzpomínkovou akcí konanou  dne 5. dubna 2014 v prostorách srubu K – S 14 při příležitosti 100. výročí narození četaře Arnošta Hrada. Kromě vlastního vzpomínkového aktu jsme po jeho ukončení připravili společné posezení účastníků v historické budově FS na Horní Lipce. Následně se dne 9. října delegace celnických veteránů na pozvání sekce K – S 14 zúčastnila v Praze konference ke 100. výročí narození Arnošta Hrada.

   V červnu proběhl v režii našeho klubu 12. ročník sportovních her, kterých se zúčastnilo 6 družstev a poprvé se na této akci představila družstva Krajského úřadu Pardubice a pořadatelského klubu Východočeských celních veteránů. S touto akcí počítáme také v roce 2015 a měla by se tradičně uskutečnit v měsíci červnu.

   Začátkem měsíce července zorganizovala dívčí část naší členské základny jednodenní výlet do Polska, který byl všemi účastníky velmi dobře hodnocen a organizátorky připravují obdobnou akci i v roce 2015.

   V srpnu jsme se opět podíleli na organizaci vzpomínkové akce Cihelna 2014, na které jsme zajišťovali občerstvení ve stanu pro VIP hosty a také stánkový prodej pro veřejnost. VKCV také zajistil bezplatné zapůjčení návěsů pro vybudování tribuny VIP, autobusů pro přepravu hostů a zápůjčku vlastního stanu pro expozici CS. V říjnu jsme zajistili zázemí pro vyhodnocení Cihelny za účasti zástupců všech složek, které se na její organizaci podílejí. Na základě jednání se zástupci města Králíky, počítáme se stejným rozsahem naší účasti i v roce 2015.

   Závěr měsíce září byl ve znamení 8. setkání celníků na Horní Lipce, nad kterým převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V rámci tohoto setkání se uskutečnila vzpomínková akce u pomníku dozorce FS Josefa Navrátila ve Vrchní Orlici a mše za padlé příslušníky FS. V programu byl  také výstup na Králický Sněžník, o který byl letos značný zájem. Nosným bodem však  bylo setkání pracovníků všech pohraničních orgánů při příležitosti 55. výročí zahájení výkonu společných služeb na železničním hraničním přechodu Lichkov – Miedzylesie. Připomínka tohoto výročí proběhla v Miedzylesiu (PR) a na Horní Lipce, hodnocení  bylo ze strany všech zúčastněných mimořádně příznivé.


   Ve spolupráci s oběma východočeskými celními úřady a pod záštitou pana GŘ, jsme v říjnu (25. října 2014)  již počtvrté uspořádali vzpomínkové akce u příležitosti státního svátku Dne vzniku ČSR. V dopolední části v Horním Jelení u pamětní desky JUDr. Emila Martince a v odpolední části u srubu KS-14 U Cihelny v Králíkách. Velmi nás potěšila účast paní Simony Hornochové, náměstkyně ministra financí, i představitelů celní i daňové správy. Tradičně se této akce zúčastnili kolegové z Finanční správy SR a Spolku historie rolnictva a Finančnej správy. Předpokládáme, že tato akce proběhne i v roce 2015, předběžný termín byl stanoven na 24.října.

   V listopadu jsme pak pro naše členy a příznivce uspořádali tradiční „ Dožínky alias prasečí hody “, jejichž součástí byla kromě konzumace zabijačkových pochoutek i návštěva pivovaru Holba. Jako každý rok, byly i letos dožínkové slavnosti úspěšné.

   Kromě výše uvedených akcí jsme akceptovali celou řadu pozvání na akce organizované jinými  kluby a organizacemi. Zástupci VKCV zúčastnili  vzpomínky na paravýsadek Barium v Žamberku, slavnostního setkání u příležitosti Dne válečných veteránů v Ústí nad Orlicí, slavnostního otevření výstavy „Celní správa v běhu času" v Hradci Králové, tradiční Muzejní noci na K – S 14. Navázali jsme spolupráci s Klubem veteránů Policie ČR, Klubem veteránů Hraniční stráže PR a pokračujeme ve spolupráci s kluby vojenské historie z Náchoda a Třebechovic p.Orebem.  Velmi úzce spolupracujeme s Muzeem K – S 14, jehož činnost se v rámci našich možností snažíme podporovat i finančně. Zájem o spolupráci s naším klubem projevují i další subjekty.

   Jak vyplývá z výše uvedeného přehledu, rozsah naší činnosti se spíše zvětšuje. Proto je namístě, poděkovat všem našim členům a příznivcům, včetně rodinných příslušníků, kteří nám nezištně pomáhají a věnují práci pro VKCV desítky hodin ze svého volného času, poskytují svá soukromá vozidla apod. Bez jejich podpory, bychom žádnou akci nemohli uspořádat. Věříme, že to tak bude i v roce 2015. Možná, že naše aktivity přispívají k tomu, že zájem o členství ve VKCV projevují  další kolegové a příznivci. Velice si vážíme podpory a pomoci ze strany služebních funkcionářů CS, bez které bychom se zejména u vzpomínkových akcí, souvisejících s prezentací historie i současnosti naší profese neobešli.

                                                          predel.jpg

   Prakticky po celý rok se zástupci VKCV zajímali o proces bezúplatného převodu objektu Horní Lipka do majetku Krajského úřadu pro Pardubický kraj. Také díky naší aktivní účasti, byla v závěru měsíce listopadu schválena na úrovni MF ČR smlouva uzavřená mezi GŘC a Pardubickým krajem. Je třeba ocenit vstřícnost a pochopení představitelů kraje, zejména pak pana hejtmana, což je pro činnost našeho klubu příslib do budoucna.

   Jak z předchozího vyplývá, tak historický objekt budovy Oddělení Finanční stráže Horní Lipka změní v roce 2015 svého majitele. To nic nemění na přístupu rady VKCV a našich členů k areálu, ve kterém máme sídlo. Po celý rok 2014 jsme ve spolupráci s GŘC o objekt pečovali a podíleli se na jeho údržbě. Všem našim členům, kteří se toho zúčastnili, moc děkujeme. Při této příležitosti je třeba také poděkovat panu Ing. Josefu Hrubému z odboru 13 GŘC, který s námi po celou dobu od vyslovení nepotřebnosti Horní Lipky spolupracoval a měl mimořádné pochopení pro naši činnost. V rámci připraveného memoranda o spolupráci s krajským úřadem, bychom se chtěli, v rámci našich možností, podílet i v budoucnu na údržbě objektu.
   
   Poznatky a zkušenosti získané v průběhu letošního roku,
využijeme při sestavování plánu našich aktivit na rok 2015, který bychom měli předložit členům na výroční schůzi 17. ledna. Ukazuje se, že některé zamýšlené akce nejsme schopni realizovat z důvodu nezájmu členů a některé přesahují naše personální či finanční možnosti. Proto by i pro nás mělo platit, že „ někdy méně je více“. Určitě se budeme snažit,aby v plánu naší činnosti bylo více akcí oddechového typu.

 

                                          Rada VKCV