Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeský klub celních veteránů a Cihelna 2016

24. 8. 2016

VÝCHODOČESKÝ KLUB CELNÍCH VETERÁNŮ 

CIHELNA 2016

     Ve dnech 19. – 20. srpna 2016 se v Králíkách uskutečnil 19. ročník   vojensko – historické vzpomínkové akce s názvem  „ CIHELNA 2016  “. V hlavní ukázce připomenuli organizátoři letošního ročníku  návštěvníkům mobilizaci z roku 1938.  Vzpomínková akce byla příležitostí i pro příslušníky   Celní správy ČR, aby formou statických a dynamických ukázek prezentovali historii i současnost celnické profese.  Naši kolegové v aktivní službě přiblížili více jak 20 tisícům návštěvníků velmi dobře vybrané činnost celní správy. Pozitivním signálem pro další spolupráci celníků při této akci byla také páteční účast pana generálního ředitele GŘC plk. Mgr. Milana Poulíčka i ředitelů obou východočeských celních úřadů.

–lipovy_listek.jpg

     Východočeský klub celních veteránů, který je nedílnou součástí pořadatelského týmu od  roku 2011, stejně jako v minulých letech podpořil účast příslušníků celní správy. Pro expozici Celní správy jsme poskytli vlastní pártystan, pomůcky k instalaci exponátů, zabezpečili ubytování a režijní stravování a ubytování kolegům, kteří se podíleli na ukázkách CS. Pro naše hosty ze Spolku histórie colníctva a Finančnej správy SR jsme připravili potřebné zázemí pro jejich pobyt.

     Od roku 2011 se VKCV podílí na zajištění občerstvení ve stanu pro hosty VIP. V letošním roce bylo poprvé na zajištění této služby vypsáno poptávkové řízení, ve kterém jsme uspěli a byli vybráni jako dodavatel potřebných služeb. Pokračovali jsme také ve stánkovém prodeji  pro veřejnost. Jsme rádi, že naše služby jsou ze strany organizátorů, VIP hostů a zejména návštěvníků akce, vesměs pozitivně  hodnoceny.  Na přípravě naší účasti a vlastním průběhu akce se podílelo více jak 40 osob, z toho bylo 25 členů a příznivců VKCV a jejich rodinných příslušníků.  Všichni věnovali desítky hodin ze svého volného času, celá řada si vzala dovolenou. Mimořádně si vážíme podpory kolegů v činné službě, bez nichž bychom naši účast v takovém rozsahu zajistit. Stejně jako v minulých letech nám velmi pomohli  senioři Vláďa Minx, Jarda Kárník st., Franta Dostál, Láďa Brůha, Jaromír Vacek a Míla Brandejs, ke kterým se premiérově připojil Zdeněk Mamula.

     V průběhu akce se členové rady VKCV setkali se zástupci Armády ČR, Vězeňské služby a dalších složek. Jsme rádi, že nezanedbatelnou část svého pátečního pobytu na Cihelně nám věnoval pan generální ředitel GŘC plk.Mgr. Milan Poulíček. V diskuzi jsme probírali další spolupráci mezi VKCV a Celní správou ČR a příznivou zprávou jistě je, že pan generální ředitel převezme záštitu nad vzpomínkovými akcemi při příležitosti státního svátku Dne vzniku ČSR. Již tradičně jsme se setkali s panem hejtmanem Martinem Netolickým, se kterým jsme diskutovali o rekonstrukci a dalším využívání objektu Horní Lipka a také o spolupráci při akcích organizovaných VKCV. Tradiční páteční a sobotní večerní posezení na Horní Lipce s kolegy z celních správy nepochybně přispělo k další dobré spolupráci. Našimi tradičními hosty byli kolegové a kamarádi ze Spolku historie celnictví a FS SR, se kterými jsme se stejně jako s řadou dalších rozloučili až po nedělní snídani.

     Letošní Cihelně přálo počasí, které nepochybně ovlivnilo vysokou návštěvnost. Hezké počasí jsme ocenili zejména bezprostředně po ukončení akce, kdy bylo  třeba provést demontáž a odvoz všech našich zařízení, ale také úklid užívaných prostor. Na těchto nepříliš populárních činnostech se v letošním roce podíleli až do deváté večerní hodiny zejména Karel Štěpán, Marek Štěpán, Honza Halbrštát, Zdeněk Fišer, Zdeněk Bartoš, Jarda Kárník ml.,  Míla Brandejs, Láďa Brůha, Franta Matoulek a Milan Vraštil.

     Stejně jako v loňském roce, prověřila kvalitu našich potravin a dodržování hygienických pravidel Veterinární služba AČR. Především díky manželům Monice a Jiřímu Žďárských, kteří připravili vše potřebné, jsme byli hodnoceni mimořádně dobře. Za to jim patří naše velké poděkování.

     Na závěr bychom chtěli moc poděkovat všem, kteří nám  na letošní Cihelně pomohli. Kromě všech  v předchozím textu uvedených, to byli Nikol Zischková, Karla Steklá, Simona Hornochová, Iva Štěpánová, Dana Švédová, Míša Brůžová, Milena Šebková, Iveta Maixnerová, Martina Maixnerová, Bohuslava Molková, Lída Brůnová, Maruška Šoková, Karel Adámek, Radek Mužík,  Zdena a Antonín Šurýnovi, Daniela a Jiří Boháčovi, Zdeněk Šubert, Tonda Beran. Mnozí z nich nám věnovali část své dovolené či volna mezi službami. Fotodokumentaci naší účasti na Cihelně již tradičně pořídil Jirka Panuš.

     Definitivní tečkou za „ Cihelnou 2016 „ bude vyhodnocení akce, na kterém se sejdou zástupci všech zúčastněných složek. Jsme rádi, že organizaci bude zajišťovat již pošesté VKCV a dne 5. října 2016 se opět setkáme v sídle VKCV na Horní Lipce.

     Na závěr nezbývá než konstatovat, že bychom se chtěli zcela jistě podílet i na příštím již 20. ročníku Cihelny v roce 2017. Jestli se to stane skutečností, to záleží na celé řadě okolností, ale především na tom, zda se nám podaří sestavit stejně dělný tým jako letos. Jsme však přesvědčeni, že i v roce 2017 se na našich webových stránkách objeví hodnocení naší účasti na této akci.

  

                                          Rada VKCV