Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeský památník celnictví, návštěva manželů Havlových z ÚO - 30. března 2019

4. 4. 2019

 

 

Rebel v oblacích

gh.jpg Jen málokterá odnož literatury je u nás tak rozsáhlá jako je tomu v případě prací mapujících historii československého letectva, zejména pak o účasti jeho příslušníků ve 2. světové válce.

Počet titulů na toto téma jde přinejmenším do desítek. Bohužel se vyznačují velkou podobností. Stručný životopis, pak něco z účasti v řadách zahraničních armád, poválečném čase, pokud se ho dotyční dožili, a hlavně vynášení zásluh až na piedestal neohrožené odvahy, končící vytvářením legend. Těchto tzv. lidských legend jsem měl příležitost poznat celou řadu. Jména nejsou podstatná. Rozhodující je skutečnost, že všichni, kterých se to týkalo charakterizovala skromnost, odmítání jakýchkoliv heroizujících přívlastků.

Koho tedy neuspokojují víceméně statistické údaje o leteckém odboji, v tomto případě na západě, ale chce poznat pravdu, za jaké se utvářel a existoval, pak životní příběh plk. letectva v. v. Otakara Hrubého je k tomu vhodnou příležitostí. Díky jeho deníkům, množství písemného i obrazového materiálu uchovávaných rodinou, porovnáváním s věcmi uloženými v archivech i v soukromých sbírkách se podařilo dát dohromady pestrobarevnou mozaiku života tohoto dítěte štěstěny.

Nebylo to jednoduché, protože celá řada autorů v mnoha článcích i publikacích bez ověřování skutečností dala do oběhu nepravdivé, dokonce vymyšlené údaje. Svým dílem k tomu přispěl i sám Otakar Hrubý. Pro své vypravěčské schopnosti byl zván na přednášky, besedy, různá setkání. Na nich dokázal sice poutavě vyprávět, ale často bez respektování skutečnosti. Takže nejedna událost je dnes tradována i v několik verzích a určit tu pravou, nebylo snadné. Proto je nutné počítat s tím, že čtenáři, kteří slyšeli vyprávění pana Hrubého, budou možná i v řadě případů na rozpacích. Skutečností je, že všechny popisované události byly dohledány ve výše uvedených materiálech.

Čtenáři rychle poznají, že předkládaná práce, jak si autor předsevzal, se zcela vymyká běžně používaným klišé. Otevřeně a nesmlouvavě popisuje život válečného pilota, kterému osud dopřál přežít. Kniha je vybavena množstvím unikátních fotografií, dokumentů a map.

Na závěr je nutné čtenáře upozornit, že Rebel v oblacích je poslední částí trilogie o našich letcích v odboji začínající knihou Štvancem svědomí, na kterou navazovala dnes beznadějně rozebraná práce Nikdy se nevzdávat. Je přáním autora, aby Rebel v oblacích byl neméně úspěšný, jako jeho dva předchůdci.

V sobotu dne 30. března 2019 v dopoledních hodinách navštívili Východočeský památník celnictví v Králíkách manželé Ludmila a Josef Havlovi z Ústí nad Orlicí, místní patrioti a dlouholetí příznivci VKCV. Cílem návštěvy bylo, aby již podruhé Muzeu K-S 14, jehož součástí je právě památník celnictví předali do sbírek rukopis své nové knihy - tentokrát příběh pilota RAF pod názvem "Rebel v oblacích".

Slavnostní akce, která byla spojena s přátelským posezením a prohlídkou památníku se zúčastnili členové Východočeského klubu celních veteránů z Prostřední Lipky – předseda VKCV emeritní celní rada Bohumil Brandejs a kurátor sbírek muzea K- S 14 emeritní celní inspektor Jirka Panuš.

Rukopis převzal ředitel muzea Ing. Richard M. Sicha a předávací akt zadokumetovala fotografka Michala Wecker.

-pnš-

 

zdroj:

 

foto: M.Wecker a -pnš-