Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východočeský památník celnictví otevřen - 19. září 2018

 

Východočeský památník celnictví 


    Ve středu dne 19. září 2018 se v budově bývalého gymnázia v Králíkách uskutečnila vernisáž stálé expozice „ Východočeský památník celnictví “ . Po téměř sedmileté přípravě si mohli pozvaní účastníci prohlédnout exponáty, mapující historii celnické profese od starého Egypta až po současnost. 


    Vernisáž zahájili ředitel Muzea K – S14 Richard Sicha, hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a generální ředitel celní správy Milan Poulíček. Mezi hosty byli také bývalí generální ředitelé Miroslav Kárník, Zdeněk Richtr a Pavel Novotný, předsedkyně Spolku celníků ČR Marie Bubeníková, ředitelé obou východočeských celních úřadů Jiří Pražák a Leoš Bouda. Pozvání přijali také zástupci FS SR Dana Hlaváčová, Marcel Šuštiak a Ján Ščerbík. Východočeský klub celních veteránů zastupovali Jiří Panuš, Bohumil Brandejs a Ladislav Brůha. Všichni účastníci ocenili profesionálně odvedenou práci, na které se podíleli, mimo jiné, také Martin Šesták, Miloslav Vraštil a Jiří Panuš. Celá řada bývalých či současných zaměstnanců celní správy, pak věnovala muzeu nemalé množství exponátů. Členové a příznivci našeho klubu se svými aktivitami podíleli na tom, že jsme opakovaně mohli podpořit vznik expozice finančními dary a prokázali tak, že profesní hrdost a sounáležitost pro nás nejsou prázdná slova. 


    Našim kolegům a kamarádům z Muzea K – S14 patří veliký obdiv a uznání za unikátní expozici, která návštěvníkům přiblíží historii profese, která je bezesporu neodmyslitelnou součástí historie Králicka. Poděkování patří také všem, kteří vznik expozice umožnili a podpořili. Někteří z účastníků vernisáže si v budově zavzpomínali na svá školní léta na Králickém gymnáziu, ze kterého vzešla i dlouhá řada budoucích celníků. 


    Popřejme Východočeskému památníku celnictví hodně návštěvníků a příznivcům celnické profese rozšíření expozice o velké množství předmětů, uložených v depozitáři. 
                        Za radu VKCV:   Ladislav Brůha, místopředseda

FOTOALBUM:
Východočeský památník cla otevřen – 19.09.2018 foto: -pnš-
Východočeský památník celnictví - foto: M.Wecker