Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyhodnocení akce Cihelna 2016

9. 10. 2016

Vyhodnocení Cihelny 2016

     Ve středu  5. října 2016 se na Horní Lipce  sešli zástupci všech složek, které se podílely na organizačním zajištění  vojensko – historické vzpomínkové akce „ Cihelna 2016 “,  aby provedli vyhodnocení letošního již 19. ročníku. Hostitelem byl již pošesté Východočeský klub celních veteránů, který byl zastoupen Jaromírem Vackem, Marií Šokovou a Ladislavem Brůhou.

     Krátce po půl čtvrté začali přijíždět první účastníci a po drobném  občerstvení v podobě výborné domácí zelňačky s klobásou z dílny Marušky Šokové, přišlo na řadu vlastní vyhodnocení, které zahájili starostka města Králíky paní Jana Ponocná a ředitel Krajského vojenské velitelství Pardubice plk.gšt. František Hlaváček. Zástupci AČR formou připravené prezentace s komentářem, vyhodnotili  organizaci Cihelny 2016. Potom dostali prostor přítomní zástupci všech složek, aby se vyjádřili jak k přípravě akce, tak jejímu vlastnímu průběhu. Zástupci armády, města a dalších složek, mimo jiné, velmi dobře hodnotili spolupráci s Východočeským klubem celních veteránů.  

     Místopředseda VKCV Ladislav Brůha  poděkoval za pozitivní hodnocení naší účasti na Cihelně a informoval přítomné o některých iniciativách našeho klubu v regionu Králicka, které jsou financovány z prostředků získaných z našich aktivit při akci Cihelna.. Nabídl pak spolupráci i v roce 2016. CÚ pro Pardubický kraj byl zastoupen mjr. Miroslavem Krejčím.    

     V závěrečném vystoupení plk. gšt. František Hlaváček potvrdil podporu ze strany velení AČR i pro příští rok, ve kterém by se měla Cihelna konat v termínu 18. – 19. srpna 2017.

     Po dobré večeři ze steakové kuchyně Oldy Švédy, spolehlivě  podporovaného Zdeňkem Fišerem, následovalo tradiční posezení, při kterém se diskutovalo, tentokrát už neformálně, ale především zase o Cihelně. Pokud se týká ročníku příštího, tak v diskuzi zástupci jednotlivých složek vyjádřili v otázce své účasti vesměs mírný optimismus.

     Pokud jde o hodnocení Cihelny ze strany členů VKCV, byla příjemným překvapením  účast pana generálního ředitele GŘC plk. Mgr. Milana Poulíčka  na pátečním programu akce Cihelna. Rovněž časový prostor, který věnoval východočeským celním veteránům a návštěva Muzea K – S14,  ve kterém je expozice historie Finanční stráže RČS, jsou nepochybně pozitivním signálem z hlediska účasti celní správy na dalších ročnících. Členové našeho klubu jsou, stejně jako doposud, připraveni spolupracovat s kolegy v činné službě, vytvořit jim nezbytné zázemí pro jejich pobyt na Králicku a podmínky pro kvalitní prezentaci Celní správy ČR.

     Cihelně 2016 znovu přálo počasí, což se projevilo na návštěvnosti, která se opět přiblížila hranici 20.000 diváků. Cihelna si i nadále si uchovává svoji specifickou atmosféru a nekomerční charakter. Přispívá významným způsobem k upevňování historického povědomí, snaží se o posilování národní hrdosti a vlastenectví. Nepochybně přispívá k posilování prestiže Armády ČR a všech ozbrojených sborů a její přínos pro  propagaci Králického regionu, o kterém se díky ní dozvídají tisíce návštěvníků, je neoddiskutovatelný. Velmi oceňujeme, že k tomu již 11 roků přispívají  celníci, včetně východočeských celních veteránů.

                                                       lipovy_listek.jpg

      Tak tedy nashledanou u K – S14 na bojišti v srpnu 2017
                      při jubilejním 20 . ročníku Cihelny.


                                          Za radu VKCV
                                          Ladislav Brůha, místopředseda

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vyhodnocení akce Cihelna 2016