Jdi na obsah Jdi na menu
 


Významný den pro čestnou jednotku a nestora čs.celnictví JUDr Martince

14. 11. 2016

Významný den pro čestnou jednotku
a nestora čs. celnictví JUDr Emila Martince

     Den 29. října 2016 byl nejen významným tím, že tohoto dne se konala slavnost v Horním Jelení u příležitosti vzniku Československé republiky, ale i tím, že v tento den bylo vzpomenuto 5. výročí vzniku dobrovolné čestné jednotky celní správy.

                                                    lipovy_listek.jpg

     V úvodu rautu pro pozvané hosty v zasedací místnosti Městského úřadu v Horním Jelení, který připravil starosta města se svými spolupracovníky, promluvil  ředitel Celního úřadu pro Královéhradecký kraj plk. Mgr. Leoš Bouda. Připomněl přítomným pětileté výročí od založení dobrovolné čestné jednotky celní správy. 28. října 2011 pochodovala v Horním Jelení při příležitosti slavnostního odhalení pamětní desky Dr. Emila Martince společně s oficiální čestnou jednotkou slovenských celníků z Finančního ředitelství v Bratislavě. Jejich premiéra se v roce 2011 odehrávala pouze se základním nácvikem pochodového kroku. Postupně v horizontu pěti let nabývali její členové nových dovedností během 104 hodin společného a nelehkého výcviku se zkušenými odborníky z čestné jednotky Armády České republiky. Zúčastnili se celkem třiceti slavnostních akcí. Postupně byli vyzdobeni novými služebními stejnokroji s ceremoniálními šňůrami, slavnostními opasky, obuví – klapačkami, slavnostními puškami, slavnostní vlajkou nebo šavlí vz. 24 ČET. Změnilo se personální složení, řady královéhradeckých celníků posílili kolegové z Celního úřadu pro Olomoucký kraj. Zmínil osobnost Františka Haláse, bývalého ředitele Celního úřadu pro Královéhradecký kraj, který se významně zasadil o zajištění profesionality útvaru. Představil také kroniku se záznamy zásadních údajů včetně fotodokumentace o aktivitách čestné jednotky celníků.

                                                    lipovy_listek.jpg

     Poté dostal prostor Východočeský klub celních veteránů, který ústy svých představitelů poprvé na veřejnosti informoval o svém  badatelském úsili z mapovat život a dílo JUDr. Emila Martince, odborového přednosty MF prvorepublikové ČR a rodáka z Horního Jelení, jehož pamětní deska z podnětu celních veteránů zdobí budovou městského úřadu.

     Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová ve svém projevu připomněla význam celoživotní práce doktora Martince. Vyzdvihla zejména jeho přínos v podobě velmi ceněného právního aktu, kterým byl Celní zákon č. 114/1927 Sb.

„Doktor Martinec patřil mezi uznávané odborníky nejen v našich zemích, ale i v zahraničí, a zásadním způsobem se zasloužil o budování Československé republiky po roce 1918 v oblasti celnictví, přípravě systému ochrany celní hranice a významně se podílel na vytvoření vazeb nového československého státu v mezinárodním obchodu a na právní úpravě vztahů s ostatními státy. Martincův nadčasový přístup k přípravě prvního československého celního zákona – tedy rozdělení do dvou samostatných zákonů, z nichž jeden obsahuje samotný systém celního práva a základní instituty a druhý všechny potřebné parametry, sazby a podobně – představuje recept na vytvoření stabilního prostředí odolného vůči politickým vlivům a střídání vlád. V tomto ohledu jde o velmi nadčasové pojetí, které nám slouží jako inspirace při tvorbě daňového legislativy i dnes“, zmínila ve svém krátkém projevu paní Alena Schillerová.

     V úvodu kolega Jirka Panuš seznámil přítomné, co jej vedlo k tomu, že se začal vůbec o osobu doktora Emila Martince zajímat a poděkoval všem, kteří pomáhali a pomáhají jemu a Mílovi Brandejsovi v badatelském úsilí. Kolega Brandejs pak ve videoprezentaci, kterou technicky zpracovala na základě archivních dokumentů paní Ing. Fajstavrová, seznámil v krátké přednášce s životem a dílem toho významného reprezentanta celní správy.

     Zástupce Mgr. Přibyl Zbyněk, učitel českého jazyka, dějepisu a mj. také archivář Gymnázia Vysoké Mýto, kde JUDr. Martinec v letech 1881-1889 studoval a studia úspěšně završil zkouškou dospělosti, jim předali několik písemností z archivu školy. Byly to almanachy Padesát let gymnázia ve Vysokém Mýtě 1879 – 1929, kde v abecedním seznamu absolventů je na str. 39  jméno Dr. Emila Martince uvedeno.

     Zajímavé na tomto daru, který byl předán do archivu muzea K-S 14, je to, že výtisky jsou úplně nové, jako by včera vyšly z tiskárny a jednotlivé stránky těchto brožur jsou nerozřezané; almanachy nebyly nikdy pro badatelskou práci  používány.

     V tento významný den byla tradičně otevřena také výstavka v Horní Lipce, která prezentovala na čtyřicet dokumentů (skeny) ve formátu A3 v černobílém provedení; výstavka se týkala života a služební kariery Dr. Martince.

Jirka Panuš a Míla Brandejs, badatelé
Ing. Jitka Fajstavrová – technická pomoc + foto