Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka mjr. Kynych - září 2022

12. 9. 2022

kynych---zari-2022.jpg

 
Major František Kynych  byl  ruský legionář, zapojil  se  do  boků U Zborova, kde  byl  těžce  raněn. Po návratu  do  nové  republiky se zapojil do služby v čsl. armádě. Jako  důstojník pěchoty  byl  1.12.1936 jmenován velitelem  1. praporu SOS v Rychnově  nad Kněžnou. Jednotky  připravoval  na  obranný boj  na  státní hranici. Celý prapor SOS  výborně vycvičil ,
v květnové mobilizaci prapor složený z příslušníků četnictva, finanční stráže a vojáků,  zaujal svá bojová místa do 6. hodin, v zářijové mobilizaci do 3 hodin. Po Mnichovu organizoval přípravu odboje v Obraně  národy na Rychnovsku, byl  zatčen Gestapem a tvrdě vyslýchán, nikdo z jeho  spolupracovníků nebyl zatčen. Po propuštění se znovu  zapojil do odboje v ilegalitě, byl  znovu zatčen a do konce  války vězněn. Po válce  byl v 50. letech vyhozen z armády a vězněn. Své rehabilitace a  odškodnění se  nedočkal. Zemřel 29.10.1968.
Na  státní svátek 28.září 2022 bude  tomuto  hrdinovi v Rychnově  věnována  vzpomínka  a  odhalena  pamětní deska.
 
 

DEN STRÁŽE OBRANY STÁTU – 28. září 2022

Akce byla zahájena v 10:00 hodin v bývalých kasárnách v Rychnově nad Kněžnou, kde návštěvníci mohli shlédnout nejen zajímavou ukázku výzbroje a výstroje příslušníka Stráže obrany státu, ale i výcvik čs. pěšáka, podmínky při bojovném nasazení a také obrněný automobil vzor 30.

Od 14:00 hodin měli návštěvníci možnost poslechnout si dvě zajímavé přednášky v rychnovské synagoze v Památníku Karla Poláčka. První přednášku přednesl Ing. J. Beneš s názvem: "Stráž obrany státu" a po něm vystoupil R. Vorel s přednáškou "Československé legie v Rusku".

Středeční akce byla zakončena u budovy MěÚ v RK slavnostním odhalením pamětní desky mjr. Františku Kynychovi, legionáři, důstojníku Československé armády, veliteli praporu Stráže obrany státu Rychnov nad Kněžnou, odbojáři z období II. světové války a později také obětí komunistického režimu.

I přes nepříznivé deštivé počasí dorazilo na akci mnoho návštěvníků návštěvníků. Z řad Východočeského klubu celních veteránů nemohli chybět kolegové Míla Brandejs – předseda klubu a Jirka Panuš – kurátor sbírek Muzea K-S 14 a Východočeského památníku celnictví.

Velký dík patří těm, co se podíleli na pořádání této akce a také všem, kdo se jí zúčastnili.

Zdroj: Fb Věrnou stráž vlasti máš