Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na A. Hrada

7. 4. 2019

Vzpomínkové setkání

 

V  sobotu 6. 4. 2019 zorganizoval Východočeský klub celních veteránů již pošesté u pěchotního srubu K – S14 „ U Cihelny „ v Králíkách vzpomínkové setkání k uctění památky četaře Arnošta Hrada. Příznivci historie, nejen našeho regionu, si připomenuli hrdinství muže, který se v roce 1938, na protest proti kapitulaci, v tomto srubu zastřelil a od jehož narození 5.4.1914 uplynulo 105 roků. Pozvání na letošní vzpomínku přijali hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, starosta Králík Václav Kubín, zástupci Československé obce legionářské z Ústí nad Orlicí, Klubu veteránů Policie ČR, Městského muzea Žamberk a Muzea K – S14. VKCV byl zastoupen osmi členy či příznivci klubu.

 

Účastníky přivítal předseda VKCV, emeritní celní rada Bohumil Brandejs, který ve svém projevu připomenul osobnost a životní příběh Arnošta Hrada a zdůraznil jak je důležité, zejména pro mladou generaci, připomínat si a věrohodně interpretovat historii našeho národa. Do diskuze se zapojili zajímavými poznatky z historie první republiky také pan hejtman Netolický a ředitel Městského muzea Žamberk, pan Hažmuka. Poté zástupci jednotlivých složek uctili památku četaře Hrada položením kytic a věnců u jeho busty, umístěné v prostorách pěchotního srubu K – S14.

Po ukončení vzpomínkové slavnosti se účastníci přemístili do objektu Krajského úřadu Pardubice v Prostřední Lipce č. p. 16, ve kterém má VKCV své sídlo. Všichni si pochutnali na čerstvě vyuzené Zbudovské klobáse z Kláštereckých masných pochoutek a nápojích, mezi kterými nechyběl ani 11° Šeráček z pivovaru HOLBA Hanušovice. Po občerstvení proběhla v přátelské atmosféře diskuze, ve které byl dostatečný prostor k prezentaci akcí, které připravuje náš klub v letošním roce. Naše aktivity a činorodost ocenili jak pan hejtman tak i pan starosta. Postupně se účastníci vzpomínkové akce loučili, odjížděli a prostor dostala úklidová četa VKCV.

Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání. Kolegovi Honzovi Halbrštátovi a jeho vnučce Vanesce, která je nejmladší příznivkyní našeho klubu, děkujeme za bezchybné zajištění stravování a občerstvení pro účastníky vzpomínkové akce..


 

Za radu VKCV

Ladislav Brůha, místopředseda