Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na Finanční stráž RČS - 25. září 2021

5. 10. 2021

V sobotu dne 25. září 2021 si Východočeští celní veteráni připomněli Finanční stráž Republiky československé.

· nejprve v 09:00 hodin dopoledne u pamětní desky v Helvíkovicích spolu se starostkou obce, starostou Žamberka, přáteli z Klubu vojenské historie, který nese hrdý název 1. prapor SOS z Třebechovic pod Orebem, veterány Policie ČR Pardubického kraje, s dalšími kolegy z celní správy a žambereckými skauty připomněli osobnost tamního rodáka respicienta FS Josefa Hanyka, který byl v roce 1941 za odbojovou činnost zatčen gestapem a následně umučen v koncentračním táboře Mauthausen.

· po vzpomínkovém aktu v Helvíkovicích jsme se přesunuli na Vrchní Orlici, kde se k nám připojili přátelé z Klubu vojenské historie Náchod, zástupci obce Bartošovice v OH a místní obyvatelé a společně jsme s vojenskými poctami uctili památku dozorce FS Josefa Navrátila, který byl 25. září 1938 smrtelně zraněn místními ordnery při plnění povinnosti člena Stráže obrany státu.

· následně jsme si s žambereckými skauty v blízkém kostele sv. Jana Nepomuckého připomněli jména 42 příslušníků Finanční stráže, kteří při obraně Československé republiky položili životy v pohnutých letech 1938 a 1939. Skauti přednesli všechna jména padlých s místy jejich narození a úmrtí.

· po poledni jsme si pak připomněli respicienta FS Františka Kabrhela u jeho pomníku Pod Adamem, kde při výkonu služby na tehdejší státní hranici v prosinci 1946 tragicky zahynul. Vzpomínkového aktu se zúčastnil i starosta města Králíky.

Všichni jsme se tak poklonili oddanosti a statečnosti příslušníků Finanční stráže při obraně republiky v rámci jednotek Stráže obrany státu, jejich účasti a hrdinství v odboji v době Protektorátu a připomněli si jejich těžkou službu v poválečných letech – viz Fotoalbum ;

Bohumil Brandejs, předseda VKCV