Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na hrdinný odboj

24. 3. 2017

 

Vzpomínka na hrdinný odboj

 

     V březnu 1939 vznikla vojenská protinacisticky zaměřená odbojová skupina Obrana národa (ON). Vznik iniciovali důstojníci likvidovaného Ministerstva národní obrany a Hlavního štábu. ON po celou dobu její existence řídili vysocí důstojníci zaniklé prvorepublikové československé armády. ON byla od samého počátku budovaná a řízená jako vojenská odbojová organizace.

 

     Od léta 1939 potom pracovala ve složení Balabán, Mašín, Morávek. S touto skupinou dále spolupracoval radiotelegrafista četař František Peltán (někdy označovaný jako čtvrtý ze Tří králů). Svou centrálu měli v pracovně plukovníka Tomáše Berky, člena ilegální organizace ÚVOD – Ústřední vedení domácího odboje na ministerstvu práce a sociálních věcí v Praze.

 

   Jako prvního ze Tří králů se gestapu podařilo v dubnu 1941 dopadnout Balabána; při krátké přestřelce byl zraněn a zatčen. Přestože ho vyšetřovatelé při výslechu podrobili mučení, své spolupracovníky neprozradil. Popraven byl 3. října 1941. Jako druhý byl v květnu téhož roku zatčen Mašín, když zajišťoval radiové vysílání do Londýna; při zatýkání jednoho z gestapáků těžce zranil, ale sám, již zraněný, byl zatčen a umístěn do vězeňské nemocnice. I Mašín byl při výsleších mučen, ale ani on nic neprozradil; zemřel 30. června 1942 před popravčí četou na kobyliské střelnici. Morávek, který jako jediný z trojice zůstal na svobodě, pokračoval v ilegální činnosti. Při přestřelce dne 21. března 1942 byl raněn a u Prašného mostu se zastřelil. Podle jiných zdrojů byl zastřelen gestapem, ale protože měl být zadržen živý, byla v hlášení uvedena sebevražda.

lipovy_listek.jpg

  Na pozvání organizátorů vzpomínky na hrdinný odboj se členové Rady Východočeského klubu celních veteránů Jirka Panuš a Bohumil Brandejs v úterý dne 22. března 2016 v 16:00 hodin zúčastnili zádušní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Strahovském klášteře v Praze.

 

     Mše svatá, která byla celebrována současným opatem Královské kanonie premonstrátů na Strahově Rmus. D. Michaelem Josefem Pojezdným (zvolen původně ještě tajně v roce 1987) a plukovníkem ICLic. Mgr. et. Mgr. Jaroslavem Knichalem, hlavním kaplanem Armády ČR a rektorem vojenského kostela sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech připomínala událost před 75 lety – 21. března 1942 kdy byl v přestřelce v blízkosti Prašného mostu v Praze zastřelen poslední z tzv. Tří králů - vedoucích odbojové skupiny Obrana národa – škpt. Václav Morávek.

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Vzpomínka na II. odboj - 22. března 2017