Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínková akce JAVORNICKO 2016

22. 9. 2016

    Vzpomínková akce JAVORNICKO

Dne 17. září 2016 se u památníků obětí, v místech tragického skonu příslušníků Finanční stráže Republiky Československé konaly vzpomínkové akce na události jež se staly na území dnešního okresu Jeseník ve dnech 21. - 24. září 1938.
Akce byla organizována Celním úřadem pro Olomoucký kraj.


lipovy_listek.jpg

     Vidnava – kolem poledne dne 22. září 1938 proniklo několik set příslušníků Freikorpsu přes hraniční přechod a začalo obsazovat nejdůležitější budovy ve městě, především poštovní a telegrafní úřad. Povstalci nejprve odzbrojili dvoučlennou hlídku FS, které se podařilo uniknout, přestože po ní bylo stříleno. Poté došlo k vyjednávání s místními četníky a členy FS o převzetí pošty a města. Během vyjednávání došlo u budovy pošty ke střetu mezi inspektorem FS Josefem Novákem, dozorcem FS Františkem Pospíšilem a členy SdFK. Henleinovci zahájili na finance střelbu a ti se hájili házením ručních granátů. Oba však byli zastřeleni.
      Příčina střetu a bližší okolnosti jejich smrti však zůstávají neobjasněny. Podle kroniky německé obecné školy ve Vídnavě nezemřeli financi před budovou pošty, ale František Pospíšil byl zastřelen na dvoře poštovní budovy a Josef Novák ve vchodu do budovy. Na dvoře byli také zraněni výbuchem granátu dva vidnavští Němci, z nichž jeden na následky zranění zemřel. Protože ústupové cesty z Vidnavy byly v důsledku zrady kednoho z vidnavských policistů prozrazeny a obsazeny Freikorpsem, rozhodli se příslušníci SOS spolu s místními státními zaměstnanci a českými civilisty odjet z Vidnavy vlakem směrem ke stanici Hukovice, kde byla železniční křižovatka.

     Velká Kraš - odpoledne dne 22. září 1938 na vlak, ve kterém ustupovalo z Vidnavy asi 30 členů SOS, železničářů a civilistů, zaútočila 6. četa Kompanie Reinpůd SdFK. Brikádou z kamenů na kolejích poblíž místní školy přinutili vlak zastavit a zahájili na něj z úkrytů v okolí střelby. Posádka vlaku palbu opětovala . Jeden z členů FS hodil po útočnících granát, ten však narazil na okenní rám a vybuchl přímo ve vagonu. Následkem výbuchu granátu a střelby Freikorpsu bylo ve vlaku zraněno asi čtrnáct osob a výstřelem pušky byl ranou do hlavy zabit rolník Viktor Dadák, otec vedoucího celnice ve Vidnavě. Viktor Dadák pomáhal manželce svého syna s evakuací, protože Viktor Dadák mladší byl na vojenském cvičení.
   Kdo z vlaku toho byli schopni, pěšky ustoupili buď do Hukovic, odkud pokračovaliu dalším vlakem do Dolní Lipové, nebo šli pěšky na Žulovou a Vápennou. Zbylé zraněné zajali příslušníci Freikorpsu, kteří sami žádné ztráty neměli. Po přepadení vlaku začalo členové SdFK ve Velké Kraši zatýkat místní levicové Němce a jednoho z nich při tom zastřelili, údajně na útěku.

     Dne 21. září 1938 večer došlo k přepadení oddělení FS Nové Vilémovice, které bylo umístěno i s kasárnami (ubytovnou) FS v domě čp. 46, v dolní části obce. Přítomní příslušníci FS se přesile Freikorpsu po poradě vzdali a byli odvlečeni do Německa. Když henleinovci zjistili, že financi nejsou všichni, začali hledat ve vesnici, protože část financů byla ubytována v podnájmů. Nikoho však nenašli a tak se v noci vydali k hranicícm, kde byla celnice (v dnes zaniklé osadě Hraničky).
     Nad vesnicí potkali dvoučlennou hlídku FS, ovšem ze sousedního oddělení Švarcberk (dnes zaniklá osada Černý kout). Členové SdFK vyzvali hlídku, aby se vzdala. Financi to odmítli a došlo k přestřelce. Během boje byl po půlnoci dne 22. září 1938 zastřelen dozorce FS Stanislav Majzlík. Druhému členu hlídky se podařilo uniknout. Tři zdejší Němci byli při tom podle místní obecní kroniky těžce raněni a převezeni do nemocnice.

      Dne 24. září 1938 a ve dnech dalších probíhaly boje na obranných liniích u Vápenné, Písečné a Rejvízu. Jednotky Kompanie Javorník SdFK se snažily proniknout přes Vápennou k Horní Lipové. Jednotky Kompanie Reinold se snažily postoupit od severu k Jeseníku. V tom se jim snažili zabránit příslušníci 7. hraničářského praporu posíleni četnictvem, zbylými družstvy SOS a Rudou Obranou složenou z dobrovolníků z řad německých komunistů a sociálních demokratů. Při těchto bojích už kromě šesti zranění nedošlo k žádným známým úmrtím na straně čs.ozbrojených sil. Obranné linie se dařilo udržeti díky použití obrněného automobilu pohotovostní čety čs.armády z Jeseníku.

      Dne 25. září 1938 večer v obci Vápenná byl nešťastnou shodou okolností těžce zraněn dávkou z kulometu obsluhovaného vojáky čs.armády člen FS, dozorce Jaroslav Karban z oddělení FS Javorník. Během převozu do Jeseníku na následky svého zranění zemřel. Jaroslav Karban si ten den vyměnil hlídku s jiným příslušníkem FS, který se chtěl rozloučit s místní dívkou. Zapomněli si však sdělit hesla a tak byl večer při příchodu k železničnímu přejezdu považován za henleinovce a zasažen kulometem vojáky z blízkého vršku.

                                                     lipovy_listek.jpg

Ve všech vzpomínaných místech – Vidnava, Velká Kraš, Nové Vilémovice a Vápenná (viz fotoalbum) byly položeny věnce a  vzpomenuto tragických událostí, které se staly v zářijových dnech roku 1938.

 

 

Pozn.:
…  k popisu událostí byl použit písemný materiál
     Vzpomínková akce Javornicko 2016
     autora Mgr. Martina Ivana z CÚ pro Olomoucký kraj

 

Náhledy fotografií ze složky Vzpomínková akce JAVORNICKO 2016