Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové akce 25. září 2022

6. 9. 2022

pozvanka-vzpominky-2022.jpg

 

Trojnásobná vzpomínka na Finanční stráž RČS – 25. září 2022

Rada Východočeského klubu celních veteránů Králíky - Prostřední Lipka ve spolupráci s Obecním úřadem Helvíkovice připravila na den 25. září 2022 v 09:00 hodin pietní vzpomínku na kolegu respicienta FS Josefa Hanyka, který v březnu 1942 zemřel vyčerpáním a terorem v KT Mauthausen. Respicient Josef Hanyk byl zatčen za svoji účast v odboji při zátahu gestapa na akcíz v Praze Jinonicích.

oooOOOooo

Po vzpomínkovém aktu v Helvíkovicích jsme se přesunuli na Vrchní Orlici, kde se k nám připojili přátelé z Klubu vojenské historie Náchod, zástupci obce Bartošovice v OH s místními chalupáři a společně s nimi jsme s vojenskými poctami Čestné jednotky CS uctili památku dozorce FS Josefa Navrátila, který byl 25. září 1938 smrtelně zraněn místními německými ordnery při plnění povinností člena Stráže obrany státu.

V nedalekém kostele sv. Jana Nepomuckého pak následovala vzpomínková bohoslužba za všechny padlé příslušníky Finanční stráže RČS, kteří položili životy v rámci jednotek Stráže obrany státu. Jména všech padlých četli přítomní skauti ze Žamberka.

oooOOOooo

Třetí zastávkou při vzpomínkové neděli dne 25. září 2022 byl pomníček, který stojí u silnice z Mladkova do Českých Petrovic ve východních Čechách, nedaleko odbočky ke Kašparově chatě.

Text na pomníčku hlásá kolemjdoucím:

" Zde výbuchem granátu tragicky zahynul dne 4. XII 1946 při výkonu hraniční strážní služby respicient Finanční stráže František Kabrhel ve věku 32 let."

-pnš-