Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

3. 11. 2022

Vzpomínkové akce ke státnímu svátku Dne vzniku samostatné ČSR

Od roku 2011 se setkáváme v Horním Jelení a v Králíkách, abychom si společně připomenuli vznik společného státu a při této příležitosti uctili památku osobností, které se podílely na organizaci celní služby, finanční stráže i obraně státních hranic.
Také v sobotu 29.10.2022 , připravili členové a příznivci Východočeského klubu celních veteránů, ve spolupráci s celními úřady pro Pardubický a Královéhradecký kraj a městem Horní Jelení, vzpomínkové akce při příležitosti 104. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Akce se konaly s dotační podporou Pardubického kraje.
V dopolední části jsme uctili památku JUDr. Emila Martince. Po budíčku a státních hymnách v podání trumpetisty Libora Netušila, následovaly projevy, ve kterých vystupující řečníci Petr Tupec, starosta města Horní Jelení, Bohumil Brandejs, předseda VKCV, Ján Ščerbík ze Spolku historie colníctva a FS SR a Karel Haas, připomenuli životní osudy a význam osobnosti JUDr. Martince, zejména pro celnictví nově vzniklé Československé republiky. Poté zástupci jednotlivých složek položili kytice u pamětní desky JUDr. Martince, umístěné na budově městského úřadu.


Vedení celní správy bylo v Horním Jelení tentokrát zastoupeno vedoucími služebními funkcionáři celních úřadů pro Královéhradecký kraj plk. Boudou a pro Pardubický kraj plk. Pražákem. Slovenskou Finanční správu reprezentovala kpt. Erika Ščerbíková – Tengeriová, Spolok historie colníctva a FS SR zastupoval pplk. v.v. Ján Ščerbík . Pozvání přijali také starostové obou měst , ve kterých se vzpomínkové akce konají Petr Tupec a Václav Kubín. Pozvání přijal také brig. gen. v.v. Petr Kašpar, který se výrazně podílel na založení tradice těchto vzpomínkových akcí..Premiérová byla účast našich polských kolegů z DUCS Wroclaw, Piotra Bobera a Grzegorze Netera. Mezi hosty nechyběl ani poslanec PČR Karel Haas.


Krátce po dvanácté hodině se část pozvaných hostů a účastníků vydala na cestu do Prostřední Lipky, kde je u budovy prvorepublikového Oddělení Finanční stráže přivítala koncertem Dechová harmonie Letohrad. Ve 14.30 byla zahájena státními hymnami vzpomínková slavnost na počest příslušníků Finanční stráže, kteří jako členové jednotek Stráže obrany státu položili své životy při obraně Československé republiky v letech 1938 a 1939. Jejich odkaz pro dnešní generace připomenuli ve svých projevech Václav Kubín, starosta města Králíky, Bohumil Brandejs, předseda VKCV, Ján Ščerbík ze Spolku histórie colníctva a FS SR, Petr Fiala , senátor PČR a Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje. Poté položili zástupci jednotlivých složek věnce a kytice u repliky hraničního sloupu, který symbolizoval státní hranici.


Součástí vzpomínkových akcí bylo také předání ocenění jednotlivcům, kteří nám pomáhají a podporují naši činnost. V letošním roce jsme ocenili zlatou pamětní medailí Východočeského klubu celních veteránů starostu města Králíky ing. Václava Kubína. Stříbrnou pamětní medaili převzal Mgr. Zbyněk Přibyl, učitel gymnázia ve Vysokém Mýtě, který nám pomohl zmapovat studentská léta JUDr. Emila Martince na tomto gymnáziu. Bronzovými pamětními medailemi jsme ocenili spolupráci se členy čestné jednotky z CÚ pro Olomoucký kraj, nprap. Radanem Lakomým, prap. Ondřejem Zmeškalem a prap. Miroslavem Veselým. Udělením čestného členství v našem klubu, jsme ocenili dlouholetou spolupráci s Grzegorzem Neterem z DUCS Wroclaw, při organizaci společných akcí.


Po ukončení vzpomínkové akce následovala společná večeře a po večeři přátelské posezení, ke kterému zahrála milovníkům dobré hudby Dechové harmonie Letohrad.


Při zajištění průběhu letošních vzpomínkových akcí nám pomohly východočeské celní úřady a členové z čestné jednotky CÚ Hradec Králové a CÚ Olomouc. Je třeba poděkovat za podporu všem, kteří se podíleli na organizaci vzpomínkových akcí. Děkujeme ředitelům celních úřadů pro Pardubický, Královéhradecký a Olomoucký kraj za personální podporu či osobní účast. Nelze opomenout ani podporu ze strany města Horní Jelení a Krajského úřadu pro Pardubický kraj.
Přípravu a vlastní průběh vzpomínkových akcí provázelo tentokrát příjemné počasí, což potěšilo zejména kolegy, kteří připravovali nezbytné zázemí a jeho následný úklid. Na tom se postupně podíleli naši členové a příznivci Zdeněk Bartoš. Míla Brandejs, Jirka Novoselský, Honza Halbrštát, Standa Synek , Ivan Horochovský a Láďa Brůha. Všichni jsme ocenili, že pro odpolední vzpomínkovou akci byl využit areál bývalého Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce, což výrazně ulehčilo veškeré práce.
Poděkování patří také těm, kteří se s pomocí některých výše uvedených kolegů, podíleli na zajištění občerstvení a obsluze hostů. Byli to náš šéfkuchař Polda Kelnar, Jarča Synková a Vaneska Halbrštátová. Děkujeme také všem, kteří přijali naše pozvání a svojí účastí přispěli ke zdárnému průběhu oslav.

V příštím roce bychom si chtěli připomenout 105.výročí vzniku samostatné ČSR v sobotu 28.10. 2023. Těšíme se tedy opět na setkání v Horním Jelení a v Prostřední Lipce.
Za radu VKCV
Ladislav Brůha, místopředseda

 

Náhledy fotografií ze složky Horní Jelení