Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínkové setkání - 104. výročí narození četaře Hrada

16. 4. 2018

larixx.png

Četař Arnošt Hrad (* 5. dubna 1914 Praha –  + 3. října 1938 Červená Voda) byl poddůstojník československé armády, který po mnichovské dohodě odmítl opustit objekt československého opevnění -  pěchotní srub K-S 14 „U cihelny“   a aby nemusil ustoupit, tak otočil služební zbraň proti sobě.

 

      V sobotu dne 14. dubna 2018 se v Králíkách u pěchotního srubu K – S14 „ U cihelny “ setkali příznivci historie našeho regionu, aby uctili památku četaře Arnošta Hrada, který se v roce 1938, na protest proti kapitulaci, v tomto srubu zastřelil a od jehož narození uplynulo 104 roků. Od roku 2014 se tato vzpomínková akce koná pod záštitou Východočeského klubu celních veteránů. Pozvání na letošní vzpomínku přijali zástupci Československé obce legionářské z Ústí nad Orlicí, Krajského vojenského velitelství Pardubice, Města Žamberk a Muzea K – S14. VKCV byl zastoupen osmi členy či příznivci klubu.


     Účastníky přivítal předseda VKCV, emeritní celní rada Bohumil Brandejs, který ve svém projevu, kromě jiného, připomenul, že v letošním roce uplyne 80 let od podpisu Mnichovské dohody. Právě proti jejím důsledkům protestoval četař Arnošt Hrad a při svém protestu obětoval vlastní život. Ředitel muzea K – S14 ing. Richard Sicha zdůraznil, jak je důležité, zejména pro mladou generaci, si připomínat a věrohodně interpretovat historii našeho národa.
   

  Následně se účastníci přesunuli do vnitřních prostor pěchotního srubu K – S14, kde uctili památku četaře Hrada položením kytic a věnců u jeho busty. Ředitel muzea K – S14 ing. Richard Sicha pak velmi poutavým způsobem seznámil účastníky s některými méně známými informacemi o životě Arnošta Hrada a předválečného Králicka. K zajímavým informacím též příspěl p. Mgr. Petr Hažmuka – ředitel Muzea Žamberk.  Tím byla oficiální část vzpomínkové slavnosti ukončena a účastníci si prohlédli expozice muzea, včetně stálé expozice „ Historie Finanční stráže RČS 1918 – 1948 „.
   

   Po ukončení prohlídky následovala cesta do sídla VKCV na Horní Lipce, kde byl připraven oběd a občerstvení. Po obědě proběhla v přátelské atmosféře téměř dvouhodinová diskuze na celou řadu témat. Poté se účastníci začali rozjíždět do svých domovů. Členové rady VKCV využili následující čas k pracovní schůzce, na které se dohodli na organizaci akcí v období květen až červenec a také pracovních aktivit na Horní Lipce.


  Na závěr bychom chtěli poděkovat všem, kteří přijali naše pozvání a také kolegovi Antonínu Beranovi za zajištění stravování a občerstvení pro účastníky vzpomínkové akce.

Za radu VKCV:  Ladislav Brůha, místopředseda


https://cs.wikipedia.org/wiki/Arno%C5%A1t_Hrad
Foto: -pnš-