Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sídlo klubu

12. 4. 2021

ofspl2.jpg

 

 

 

 

 Sídlo Východočeského klubu celních veteránů
 
  Vzhledem k zamýšlenému zaměření a rozsahu naší činnosti, bylo nezbytně nutné vytvoření stabilní ho zázemí, které bychom mohli podle potřeby využívat pro naše aktivity. Při založení VKCV jsme si v oblasti profesní historie, mimo jiné, dali za cíl udržet objekt bývalého Oddělení Finanční stráže Prostřední Lipka č. p. 16 v majetku celní správy. Od počátku jsme měli zájem, abychom v této budově, která je součástí profesní historie, viz níže, mohli mít sídlo klubu.
 1935  -  vybudován pro činnost Oddělení Finanční stráže, které bylo organizační  součástí Inspektorátu FS v Králíkách
1938  - 1945 v důsledku Mnichovské dohody odsun OFS do vnitrozemí
1945 -  1948 obnoven výkon služby Oddělení Finanční stráže
1949 -  1990   v důsledku likvidace Finanční stráže a Celní správy předán objekt Československé lidové armádě, která ho využívala jako kasárna pro strážní jednotku
1991 – 1997 navrácení objektu celní správě a zřízení celní stanice v celním pohraničním pásmu
1997   - 2011 objekt postupně využíván jako Výcvikové zařízení služební kynologie, Vzdělávací a rehabilitační středisko, rekreace z FKSP, výcvik instruktorů služební přípravy, školení, porady, ozdravné pobyty
2012  - objekt zakonzervován a následně rozhodnutím GŘ GŘC č.j. 15647/2013–900000 - 131    ze dne 26. 3. 2013 vyslovena nepotřebnost

   
    V letech 2004 – 2012 byla svépomocí provedena, bez nároku na rozpočet CS, stavba celé řady venkovních objektů a rekonstrukce některých vnitřních prostor. Vybavení interiérů bylo v naprosté většině zajištěno nepotřebným majetkem CS a bezúplatně převedeným nepotřebným majetkem AČR. Na hlavní budově byla zhotovena replika označení z roku 1935 a řada dalších úprav.
 
  V letech 2012 – 2013 probíhala jednání zástupců VKCV s vedením GŘC ve věci zachování objektu v majetku CS, z jednání nikdy nevyplynul závěr, že by objekt neměl využití pro potřeby CS
    V dubnu 2013 požádán o pomoc ministr financí ing. Kalousek; zástupci VKCV  byli následně kontaktováni doc. Ing. Ladislavem Říhou,z Odboru strategického rozvoje celní a daňové správy MF a  proběhlo jednání na MF s doporučením spolupráce s krajským úřadem Pardubického kraje. Toto řešení následně podpořilo Generální ředitelství cel.
    V průběhu let 2012 – 2013 proběhlo na úrovni Generálního ředitelství cel a Ministerstva financí několik jednání s cílem uchování objektu Prostřední Lipka pro potřeby Celní správy ČR. Těchto jednání se za VKCV zúčastnili Bohumil Brandejs, Jiří Panuš a Ladislav Brůha. Žádný z námi předkládaných návrhů na využití pro služební účely, rekreace, ozdravné pobyty a klubovou či spolkovou činnost, nebyl akceptován a byla vyslovena nepotřebnost objektu. Bezprostředně poté jsme pokračovali v jednáních, směřujících k tomu, aby případný zájemce o převzetí objektu byl ochoten spolupracovat s naším klubem a umožnil nám využití areálu pro klubovou činnost. Oslovili jsme dopisem hejtmana Pardubického kraje pana Martina Netolického, viz příloha. Po sérii dalších jednání i za účasti VKCV, došlo mezi GŘC a
KÚ Pardubice k dohodě o bezúplatném převodu, který schválilo MF. Následně byla uzavřena smlouva o bezúplatném převodu.
  Tady je namístě připomenout, že díky mimořádnému pochopení a vstřícnosti tehdejšího ředitele Odboru 13 GŘC, pana ing. Josefa Hrubého, jsme od roku 2012 až po fyzické předání novému vlastníkovi, mohli objekt využívat pro všechny naše aktivity. Také především díky jemu, byla do smlouvy o bezúplatném převodu zapracována ustanovení, umožňující i nadále využívání areálu pro aktivity VKCV.   
  Po převzetí objektu v roce 2014 Krajským úřadem Pardubice byla podepsána smlouva mezi VKCV a Středním odborným učilištěm opravárenským Králíky, jehož zřizovatelem je KÚ a určil ho jako provozovatele areálu. Ve smlouvě byly konkretizovány podmínky, za kterých využíváme zázemí na Prostřední Lipce pro aktivity, které jsou uvedeny v Klubovém řádu VKCV a zapracovány do plánů činnosti na konkrétní rok. Krajský úřad vydal také souhlas, abychom v objektu měli oficiální sídlo. Změna vlastníka nic nezměnila na našem vztahu k objektu, který i nadále považujeme za nedílnou součást profesní historie. Proto jsme se až do zahájení rekonstrukce v roce 2017, podíleli na údržbě a opravách areálu, nejinak tomu je i nyní. Doslova v hodině dvanácté jsme přesvědčili, na základě osobních znalostí a zkušeností, pozdějšího zhotovitele rekonstrukce, aby se přihlásil do výběrového řízení.
  Bez možnosti využívat zázemí Prostřední Lipky, bychom většinu našich aktivit museli omezit, některé úplně zrušit. Zejména díky pochopení Krajského úřadu Pardubice a pana hejtmana Netolického, máme vytvořeny velmi dobré podmínky pro klubové aktivity. Rovněž spolupráce se SOU Králíky a paní ředitelkou Doubravovou je aktuálně velmi dobrá. K tomu nepochybně přispívá i předchozí dlouholeté působení stávajícího personálu Prostřední Lipky v celní správě. Doufejme, že tomu tak bude i do budoucna.
   Mimořádně oceňujeme také skutečnost, že nám nový vlastník umožnil v interiéru hlavní budovy umístit materiály, připomínající její vlastní historii a také historii Finanční stráže. Při rekonstrukci nebyl zásadním způsobem narušen ani celkový vzhled objektu a na čelní stěnu byla navrácena replika prvorepublikového označení budovy. V roce 2020 jsme pak před budovou instalovali repliku hraničního sloupu a informační tabuli připomínající historii těchto symbolů  samostatnosti státu.
 Ladislav Brůha

 

 


 místopředseda   VKCV

 

Dopis Hejtmanovi

Rada Východočeského klubu celních veteránů
Horní Lipka č. p. 16
Bohumil Brandejs, předseda
Jiří Panuš,tajemník
Vlasta Mládenková, hospodář
Josef Morávek, Ladislav Brůha, členové rady
                                                        V Červené Vodě dne 1. 10. 2013
Vážený  pane hejtmane,
      na základě pověření členské schůze našeho klubu ze dne  28.9.  2013 , se na Vás obracíme se žádostí o pomoc při řešení situace, která vznikla v souvislosti s vyslovením nepotřebnosti objektu celní správy v Horní Lipce.
     Na úvod bychom Vás chtěli stručně informovat o našem klubu, dále jen VKCV, který je součástí Spolku celníků ČR. Jsme zájmovou, profesní a stavovskou organizací, která po roce 1990 navázala na tradice činnosti Spolku celních úředníků, který byl ustaven v roce 1923. Základní ideou  vzniku a činnosti VKCV je „ Profesní hrdost a sounáležitost, úcta k historii i současnosti celní správy „ .Náš klub sdružuje 30 bývalých i současných zaměstnanců CS, přičemž většinu tvoří ti bývalí,  o čemž svědčí i průměrná doba služby našich členů, která činí 31 roků. Pro celou řadu našich členů byla profese celníka celoživotním povoláním a klubová činnost je svým způsobem jejím pokračováním. Podílíme se na organizaci společenských a sportovních akcí v našem regionu jako je např. celnický ples, sportovní hry, setkání celníků, akce Cihelna). Úzce spolupracujeme také s našimi slovenskými kolegy.
     Za nejdůležitější součást naší činnosti však považujeme aktivity související s historií naší profese. Každoročně pořádáme vzpomínkovou slavnost u pomníku dozorce Finanční stráže Josefa Navrátila v Bartošovicích - Vrchní Orlici, který byl zastřelen německými ordnery při výkonu služby v roce 1938. Náš klub byl hlavním iniciátorem slavnostního odhalení pamětní desky JUDr Emilu Martincovi, odborovému přednostovi Ministerstva financí, zakladateli československého celního práva a tvůrci prvního celního sazebníku. Tato akce proběhla u příležitosti státního svátku 28. října v roce 2011 v Horním Jelení a byla tím založena každoroční tradice. Při stejné příležitosti organizujeme pietní vzpomínkovou akci na počest zastřelených příslušníků Finanční stráže u srubu KS-14 „ U Cihelny „ v Králíkách. V tomto srubu je, kromě pamětní desky těchto příslušníků, také umístěna trvalá expozice „ Finanční stráž ČSR  1918 – 1945 „ ,na které se naši členové podíleli jak pracovně, tak finanční podporou.
    Nedílným projevem naší úcty k profesní historii je také dlouholetá péče o objekt  CS v Horní Lipce, který byl vystavěn v roce 1935 jako Oddělení Finanční stráže. Je to jediný objekt tohoto druhu, který CS v současné době vlastní. Naši předchůdci
v něm zajišťovali výkon služby od roku 1935 až do 7. října 1938, kdy museli na základě Mnichovské dohody objekt opustit a k výkonu služby se vrátili v květnu 1945. Po událostech souvisejících s datem 25. 2. 1948 došlo k likvidaci Finanční stráže a objekt převzala armáda a CS byl vrácen v roce 1990. Postupně byl využíván jako celní stanice v celním pohraničním pásmu, výcvikové zařízení služební kynologie, školící a rekreační středisko. Operativně se přizpůsoboval aktuálním potřebám CS a uložené úkoly byly ve všech oblastech plněny k naprosté spokojenosti všech zúčastněných. V období 2004 – 2012 došlo na základě iniciativy řady dnešních členů VKCV, členů Klubu celníků Orlicko, zaměstnanců tehdejšího CÚ Ústí nad Orlicí a jejich rodinných příslušníků k významnému zhodnocení objektu a jeho zázemí. Postupně bylo vybudováno hřiště na odbíjenou, krytý altán s krbem, přístřešky na uskladnění dříví a techniky, v prostorách hospodářské budovy byla vybudována kuchyň s jídelnou a krytou terasou. K hlavní budově byla přistavěna veranda a na budově byla umístěna replika prvorepublikového označení v českém a německém jazyce včetně státního znaku. Naprostá většina výše uvedených úprav byla provedena svépomocí s naprosto zanedbatelnými nároky na rozpočet CS. Veškeré výše uvedené stavby byly následně bezplatně převedeny do majetku CS. Pokud jde o vybavení interiéru bylo pořízeno výhradně nepotřebným majetkem CS a převody od AČR, stoly a lavice byly zhotoveny svépomocí.
    VKCV v uplynulých 2 letech jednal s vedením GŘC o zachování objektu v majetku CS včetně návrhů na jeho využití.  Dne 8. 4. 2013 jsme obdrželi pod č. j. 14018-2/2013-900000-302 dopis pana GŘ, brig.gen. JUDr. Ing. Pavla Novotného, ve kterém nám sděluje, že rozhodl o nepotřebnosti objektu. Vzhledem k tomu, že jsme byli vždy loajálními zaměstnanci CS, vzali jsme toto rozhodnutí na vědomí a nehodláme jej dále komentovat, stejně jako průběh a obsah zmíněných jednání. Naopak bychom chtěli ocenit dosavadní podporu naší činnosti a spolupráci při řadě akcí ze strany pana generálního ředitele.
      Následně jsme se obrátili se žádostí o pomoc na tehdejšího ministra financí pana Ing. Miroslava Kalouska. Na základě této žádosti jsme byli kontaktováni zástupci MF - Odbor strategického rozvoje  celní a daňové  správy Ing. Hrdličkou a Ing. Říhou, se kterými jsme jednali o dalším možném využití objektu. Dostali jsme doporučení zahájit jednání s KÚ pro Pardubický kraj o spolupráci při dalším možném využívání objektu. Tato jednání podpořil i pan generální ředitel Generálního ředitelství cel, brig. generál JUDr. Ing. Pavel Novotný.
    Vzhledem k historii objektu a jeho plné funkčnosti pro celou řadu aktivit potřebných pro činnost CS, preferujeme jeho zachování v majetku CS a další využívání zejména pro účely výcviku, ozdravných pobytů a školících aktivit. Na základě výstupů z opakovaných jednání s vedoucími služebními funkcionáři celní správy jsme přesvědčeni, že pro takové řešení existuje řada naprosto věcných argumentů. Považovali bychom to, kromě jiného, také za významné ocenění práce všech, kteří se na zhodnocení objektu podíleli bez jakýchkoli nároků. Pokud se takové řešení nepodaří prosadit, uvítali bychom převedení objektu do majetku KÚ pro Pardubický kraj a dohodu o podmínkách jeho využívání pro činnost našeho klubu.
    Vážený pane hejtmane, jako občané tohoto státu, kteří hájili jeho zájmy v rámci plnění služebních povinností, sledujeme i nadále dění nejen v CS. Vzhledem k tomu, že data narození většina z nás jsou mezi roky 1945 – 1952, máme za sebou řadu
celoživotních zkušeností.  Možná jsme ve svém věku byli naivní, když jsme uvěřili, že je potřeba šetřit prostředky státu a snažili jsme se zhodnotit jeho majetek, zatímco nemalá řada jiných zvolila opačný model chování. Denně jsme konfrontováni s případy nehospodárnosti, rozkrádání atd. Rozumíme potřebě šetřit, ale provozní náklady objektu, který bráníme, jsou z tohoto pohledu zanedbatelné a kompletně za celý rok nepřesáhnou 2 mil. Kč. V této částce jsou zahrnuty i mzdy pro 4-5 zaměstnanců včetně odvodů. Jsme přesvědčeni, že není ve všech případech nutné ani správné aplikovat hesla typu „ padni komu padni“ nebo v dobách našeho dětství tolik užívané „když se kácí les, tak lítají třísky „. Vzhledem k historii objektu se domníváme, že vstřícnost k námi navrhovanému řešení nelze považovat za ústupek či porušení zásadovosti. Dovolujeme si vyjádřit naději, že naše stanovisko pochopíte a pomůžete nám prosadit smysluplné řešení.

                                                               S projevem úcty
                                                               za radu VKCV
                                                               Ladislav Brůha
                                                               emeritní celní rada v.r.  
                                                           
                                                               
Vážený pan                                                   
JUDR. Martin Netolický, Ph.D.
Hejtman
Pardubický kraj
Komenského nám. 125
53211 Pardubice