Jdi na obsah Jdi na menu
 


výročí založení klubu

23. 2. 2021

   Založení klubu


Ustavující schůze východočeského klubu celních veteránů se konala

                                                     8. 4. 2011

na tehdejším Celním úřadě Ústí nad Orlicí. Zúčastnilo se jí 11 zakládajících členů a to Milena Faltusová, Vlasta Mládenková, Alena Benátská, Zdena Hadravová, Bohumil Brandejs, Ladislav Brůha, Otto Mach, Vladimír Minx, Karel Štěpán, Josef Morávek a Jiří Panuš. Věkový průměr zakládajících členů byl v té době 62 roků. Schůzi byl přítomen také Míla Král, člen Klubu celních veteránů Jíloviště, který se později stal příznivcem našeho klubu, protože stanovy Spolku celníků ČR neumožňují členství ve více klubech. Byla zvolena tříčlenná rada ve složení Bohumil Brandejs – předseda klubu, Jiří Panuš – tajemník a Vlasta Mládenková – hospodářka. Všichni výše uvedení, s výjimkou Mileny Faltusové, jsou členy či příznivci klubu doposud.

      Postupem času zájem o členství a aktivní činnost ve prospěch VKCV narůstal. Členská schůze proto navrhla zapracovat do Klubového řádu statut příznivce klubu pro zájemce, kteří nesplňovali podmínky pro členství, ale měli zájem, aby jejich příslušnost ke klubu měla nějakou oficiální formu. Aktuálně má klub 38 členů a 14 příznivců. V uplynulém období ukončili členství z vlastního rozhodnutí Vlasta Hurtová, Milena Faltusová a Zdenka Vaňousová. Další 3 členové, František Lesák, Miroslav Štaigl  a Iveta Maixnerová, bohužel, zemřeli. O zrušení statutu příznivce požádali Monika Žďárská, Marta a Antonín Neterdovi.

  Vzhledem k rozsahu aktivit klubu, došlo postupem času k rozšíření rady z původních 3 členů na současných 5 radních. Postupně se také obměňovalo složení rady, ze které na vlastní žádost odešli Vlasta Mládenková a Jirka Panuš. Oběma je třeba za práci v radě poděkovat a těší nás, že se i nadále podílejí na klubové činnosti. Aktuálně pracuje rada ve složení:

Bohumil Brandejs, předseda
Ladislav Brůha , místopředseda
Marie Šoková , hospodářka
Jiří Novoselsky, člen rady
Karel Štěpán, člen rady

  Od počátku jsme pro naše aktivity využívali zejména zázemí objektu prvorepublikového Oddělení Finanční stráže v Prostřední Lipce. O tom podrobněji v některém z dalších příspěvků, stejně jako o tom, co nás vedlo k založení Východočeského klubu celních veteránů.

Ladislav Brůha
místopředseda