Jdi na obsah Jdi na menu
 


KLUBOVÁ MEDAILE – statut

27. 9. 2012

MEDAILE VÝCHODOČESKÉHO KLUBU CELNÍCH VETERÁNŮ

statut


Medaile Východočeského klubu celních veteránů (dále jen VKCV) byla schválena členskou schůzí dne 22. září 2012, která se uskutečnila v sídle VKCV na Horní Lipce. 


I.

Popis medaile

      Na lícové straně je ve středu medaile plasticky vyražen portrét JUDr. Emila Martince, zakladatele československého celního práva a významného organizátora celní služby. V mezikruží jsou v horním opisu ražena slova PROFESNÍ HRDOST A SOUNÁLEŽITOST a dolním opisu ÚCTA K HISTORII A SOUČASNOSTI CS.

     Na rubové straně jsou v horním opisu ražena slova VÝCHODOČESKÝ KLUB CELNÍCH VETERÁNŮ a ve středu je vyobrazena stylizovaná okřídlená hůl s dvěma hady obtočenými kolem hole. V dolní části je pak ražené pole s pořadovým číslem medaile. Medaile má průměr 40mm.

     Jsou vyrobeny tři různé povrchové úpravy - žlutý, bílý a červený kov. Všechny kovy mají patinu antik.

     Barevnou kombinaci stužky tvoří podklad Pantone 348 a pruhy Pantone 365. Ve středu stužky je miniatura o průměru 10mm s písmeny VK v horní polovině a CV v dolní polovině. Miniatury mají povrchové úpravy - žlutý, bílý a červený kov s patinou antik.

 

II.

     Medaile VKCV se uděluje fyzickým osobám, právnickým osobám, popřípadě též skupinám fyzických osob za významnou pracovní činnost v rámci členství ve VKCV nebo Spolku celníků ČR, dále v oblasti cla, celnictví a badatelsko - historické činnosti v celnictví vůbec.

     Medaili lze udělit za mimořádný záslužný čin při zajišťování a zlepšování podmínek pro činnost VKCV; fyzické osobě lze medaili udělit též při příležitosti životního nebo pracovního výročí, členství ve VKCV za dlouhodobé a vynikající působení v oblasti cla, celnictví a její historie.


III.

Medaile se uděluje ve třech stupních:

a)          zlatá I.stupeň
b)          stříbrná II. stupeň
c)          
bronzová III. stupeň
 

    Uděluje se jak osobám, tak i institucím nebo kolektivům v rámci resortu Ministerstva financí, ale i mimo něj, jestliže jejich oceňovaná zásluha odpovídá kritériím.

IV.

     Návrh na udělení Medaile VKCV se předkládá písemně Radě VKCV a je projednán na schůzi Rady VKCV; písemný návrh může podat každý člen VKCV a návrh musí obsahovat:

a)          přesné označení oceňovaného (u osob : jméno, příjmení, tituly, datum narození, adresa bydliště a pracoviště; u institucí jejich název a sídlo s přesnou adresou),

b)          zdůvodnění navrhovaného ocenění.

V. 

     Medaili lze udělit po schválení Radou VKCV (alespoň čtyři hlasy pro) při 100% účasti členů Rady; lze využít eletronického způsobu hlasování;

VI.

     Medaile se uděluje jedenkráte ročně a to ke dni 21. září (svátek sv. Matouše, patrona celníků); návrh na udělení medaile je třeba podat nejméně 30 dnů před těmito termíny.

Medaili lze také udělit při významných událostech a výročích VKCV a CS a předávají ji vždy alespoň dva členové Rady VKCV, zpravidla předseda Rady a druhý pověřený člen.

 

VII.

     Udělení medaile VKCV se osvědčuje diplomem, který obsahuje označení oceňovaného, krátký důvod ocenění a datum jeho udělení. Diplom je opatřen logem VKCV a podpisy dvou členů Rady VKCV (předseda a pověřený člen rady).

 

     Udělení medaile VKCV se zapisuje do zvláštní evidence VKCV rozdělené do tří skupin (dle stupňů medaile) se základními údaji (jméno oceněného, datum narození, adresa bydliště);

 

VIII.

Medaili lze udělit i k uctění památky „in memoriam“

 

IX.

Náklady spojené s udílením medaile VKCV hradí VKCV, tak jako jejich výrobu.

 

                                           Předseda Rady
                                           Východočeského klubu celních veteránů
                                           Bohumil Brandejs v.r.

 

Dne 22. září 2012

Za správnost:
-pnš-