Jdi na obsah Jdi na menu
 


Členská schůze - září 2012

1. 10. 2012

ZÁPIS Z ČLENSKÉ SCHŮZE

 

VÝCHODOČESKÉHO KLUBU CELNÍCH VETERÁNŮ (VKCV)

22. září 2012 – Horní Lipka

 

Přítomni:

Bárta, Benátská, Brandejs, Beran, Brůha, Divíšek, Hadravová, Matoulek, Lesák, Minx, Mládenková, Novoselský, Panuš, Štaigl, Štěpán,Vacek, Vaňousová; účast:  20 členů, tj. 74,07 % účasti.

Program:

  1. zahájení
  2. zpráva o jednání s Ř CŘ Hradec Králové Mgr. Petrem Kašparem
  3. zpráva o jednání s gen. ředitele GŘC div. generálem Pavlem Novotným
  4. příprava oslav vzniku Československé republiky – 28. říjen 1918
  5. založení medaile VKCV
  6. přijetí nových členů
  7. diskuze
  8. usnesení
  9. závěr

Průběh schůze:

1.   Schůzi zahájil předseda klubu kolega Brandejs; uvítal všechny přítomné a oznámil program schůze; současně konstatoval, že schůze je usnášení schopná – účast 74 %;

2.   Zprávu o jednání s ředitelem CŘ plk. Kašparem přednesl kolega Brůha:

a)   Oslavy  28. října

  • došlo k dohodě o rozdělení přípravných prací mezi VKCV, CŘ HK  a CÚ Ústí nad Orlicí
  • byla navržena základní  osnova programu, která bude definitivně schválena po jednání s panem GŘ
  • zástupci  VKCV informovali Ř CŘ a Ř CÚ UO o předpokládané finanční spoluúčasti VKCV ve výši  maximálně 20.000,- Kč
  • zástupci všech složek připraví seznamy hostů, které chtějí pozvat a tyto si vzájemně vymění a zkoordinují zaslání pozvánek

b)   Využívání objektu Horní Lipka pro potřeby VKCV

  • zástupci VKCV požádali ředitele CŘ HK o stanovení  jasných zásad pro  využívání areálu CS pro potřeby klubu na základě platného memoranda
  • seznámili ředitele CŘ HK a CÚ UO s plánovanými akcemi do konce roku 2012( setkání s KC Michalovce, Hraničář, 28. Říjen, dožínky)
  • projednali zásady spolupráce v roce 2013 a navrhli podepsání třístranného memoranda mezi VKCV, CÚ Hradec Králové a CÚ Pardubice

3.   zprávu o jednání s gen.ředitelem GŘC přednesl kolega Brandejs:

  • domluven termín, rozsah a spoluúčast GŘ na vzpomínkové akci27.10.2012  dopoledne v Horním Jelení – JUDr. Martinec;  
  • domluvena  účast na pietním aktu odpoledne 27.10.2012 u K-S14;
  • informace  o změně  výstroj. předpisu od  1.1.2013 - možnost  nosit uniformy  při slavnostní příležitosti  pro veterány – viz Vyhl. MF č. 286/2012 Sb.  – viz http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-286#p5  ;
  • informace o změnách org. struktury  CS a postavení střediska Horní Lipka  po 1.1.2013;

4.    s přípravami na oslavy založení Československé republiky, které se budou konat 27. října 2012 seznámil členskou základnu kolega Brůha – viz příloha č.1;

5.  tajemník Rady kolega Panuš seznámil členstvo se založením Medaile VKCV, která je provedena ve třech kategoriích - viz příloha č.2;

6.   dále pak kol. Panuš seznámil členstvo s přihláškami dvou kolegyň za členy Spolku celníků ČR a to kol. Marie Šokové a Ivety Maixnerové; obě projevily zájem pracovat ve Východočeském klubu celních veteránů, kde  už před tím dlouhodobě vyvíjely činnost. Schváleno jednomyslně.

7.   v diskuzi byla členská základna seznámena se stavem finančních prostředků;

8.   usnesení

  • schůze bere na vědomí zprávu o jednání s ředitelem CŘ Hradec Králové a s generálním ředitelem p. Novotným;
  • schůze bere na vědomí informaci o přípravách oslav státního svátku – Vznik republiky Československé – viz příloha č.1;
  • schůze jednohlasně schvaluje přijetí kol. Marie Šokové a Ivety Maixnerové za členky Spolku celníků ČR;
  • schůze jednohlasně schvaluje statut Medaile Východočeského klubu celních veteránů – viz příloha č.2

9.   Schůzi zakončil předseda VKCV Bohumil Brandejs a vyzval všechny členy k hojné účasti na říjnových oslav, s tím že by se v tomto termínu měla konat i veteránská členská schůze – termín bude dodatečně upřesněn.

                                                                Brandejs Bohumil v.r.
                                                            předseda Rady VKCV HL

Za správnost:
-pnš-
28. září 2012

 

 

Příloha č.1
I N F O R M A C E

VKCV a Státní svátek 28. Října 2012

     V loňském roce se  při příležitosti státního svátku Dne  vzniku samostatného Československa uskutečnily ve východních Čechách  dvě celnické akce, kterými jsme si tuto historickou událost připomenuli. První z nich bylo odhalení pamětní desky JUDr. Emilu Martincovi, zakladateli československého celního práva, v jeho rodišti městě Horní Jelení. Druhou  pak byl vzpomínkový akt u památníku padlých příslušníků Finanční stráže v prostorách KS – 14 „Na Cihelně„ v Králíkách. Obě tyto akce vyvolaly mimořádně příznivý ohlas mezi občanskou, celnickou i odbornou veřejností. Oslav se zúčastnila oficiální delegace slovenské celní správy a celá řada významných hostů. Všichni, kteří se podíleli na přípravě a vlastním průběhu oslav se shodli na tom, že tento první krok by mohl být základem k   založení tradice, k jejímuž udržování se přihlásili i členové VKCV.

    Proto dne 6. 9. 2012 proběhlo jednání členů rady VKCV s panem ředitelem CŘ Hradec Králové a dne 11. 9. 2012 přijal zástupce VKCV pan generální ředitel GŘC. Při těchto jednáních došlo k jednoznačné shodě na uspořádání oslav i v letošním roce s tím, že jejich průběh bude mít komornější charakter. Byl také dohodnut  základní rámec oslav, který uvádíme níže.

Termín konání:    27.10. 2012  – sobota

Organizátoři akce :   VKCV, CŘ Hradec Králové a CÚ Ústí  nad Orlicí pod záštitou  GŘ GŘC;

Horní Jelení  -  pamětní deska JUDr. Martince na MěÚ

  • krátký vzpomínkový akt -  rozsah 20 – 25 minut ( 10.00 – 10.25)
  • hymny – zajistí kvarteto H. Jelení
  • čestná stráž  - 2 x ČR  2 x SR  2 x stejnokroj FS
  • projevy  - předsedové VKCV  a  Spolku historie celnictví a FS SR
  • položení kytic(věnců) u pamětní desky JUDr. Martince
  • odjezd na Horní Lipku

Horní Lipka  -  slavnostní oběd 13. 30  -  14. 30

  • koncert kapely CÚ Ústí nad Orlicí  14. 30 – 15.30

KS  - 14 na Cihelně

  • hlavní část  oslav -  uctění památky padlých příslušníků FS, SOS
  • program v nasvíceném areálu u KS -14 od 16.15 do 17.1
  • hymny  kapela Letohrad
  • projevy představitelů celních správ a hostů
  • položení věnců u KS – 14
  • ocenění navržených osob medailemi VKCV
  • krátký koncert kapely BRASSBAND Letohrad
  • ukončení akce  - zástupce VKCV 

     Kromě oficiálně pozvaných hostů jsou na tuto akci srdečně zváni i další kolegové a příznivci celnické historie i současnosti. Tato akce je také příležitostí k setkání .

     Zájemci o účast na této akci, případně i o ubytování se mohou obracet na člena rady VKCV Ladislava Brůhu, mail l.bruha@centrum.cz nebo tel. 603598891.

 

 

Příloha č.2

MEDAILE VÝCHODOČESKÉHO KLUBU CELNÍCH VETERÁNŮ

statut

                                                         I.
                                               Popis medaile

    
Na lícové straně je ve středu medaile plasticky vyražen portrét JUDr. Emila Martince, zakladatele československého celního práva a významného organizátora celní služby. V mezikruží jsou v horním opisu ražena slova PROFESNÍ HRDOST A SOUNÁLEŽITOST a dolním opisu ÚCTA K HISTORII A SOUČASNOSTI CS.

     Na rubové straně jsou v horním opisu ražena slova VÝCHODOČESKÝ KLUB CELNÍCH VETERÁNŮ a ve středu je vyobrazena stylizovaná okřídlená hůl s dvěma hady obtočenými kolem hole. V dolní části je pak ražené pole s pořadovým číslem medaile. Medaile má průměr 40mm.

     Jsou vyrobeny tři různé povrchové úpravy - žlutý, bílý a červený kov. Všechny kovy mají patinu antik.

     Barevnou kombinaci stužky tvoří podklad Pantone 348 a pruhy Pantone 365. Ve středu stužky je miniatura o průměru 10mm s písmeny VK v horní polovině a CV v dolní polovině. Miniatury mají povrchové úpravy - žlutý, bílý a červený kov s patinou antik.

II.

  • Medaile VKCV se uděluje fyzickým osobám, právnickým osobám, popřípadě též skupinám fyzických osob za významnou pracovní činnost v rámci členství ve VKCV nebo Spolku celníků ČR, dále v oblasti cla, celnictví a badatelsko - historické činnosti v celnictví vůbec.
  • Medaili lze udělit za mimořádný záslužný čin při zajišťování a zlepšování podmínek pro činnost VKCV; fyzické osobě lze medaili udělit též při příležitosti životního nebo pracovního výročí, členství ve VKCV za dlouhodobé a vynikající působení v oblasti cla, celnictví a její historie.

III.

Medaile se uděluje ve třech stupních:

  • zlatá I.stupeň
  • stříbrná II. stupeň
  • bronzová III. stupeň

 

    Uděluje se jak osobám, tak i institucím nebo kolektivům v rámci resortu Ministerstva financí, ale i mimo něj, jestliže jejich oceňovaná zásluha odpovídá kritériím.

IV.

      Návrh na udělení Medaile VKCV se předkládá písemně Radě VKCV a je projednán na schůzi Rady VKCV; písemný návrh může podat každý člen VKCV a návrh musí obsahovat:

a)   přesné označení oceňovaného (u osob : jméno, příjmení, tituly, datum narození, adresa bydliště a pracoviště; u institucí jejich název a sídlo s přesnou adresou),

b)  zdůvodnění navrhovaného ocenění.

V.

     Medaili lze udělit po schválení Radou VKCV (alespoň čtyři hlasy pro) při 100% účasti členů Rady; lze využít elektronického způsobu hlasování;

VI.

    Medaile se uděluje jedenkráte ročně a to ke dni 21. září (svátek sv. Matouše, patrona celníků); návrh na udělení medaile je třeba podat nejméně 30 dnů před těmito termíny.

Medaili lze také udělit při významných událostech a výročích VKCV a CS a předávají ji vždy alespoň dva členové Rady VKCV, zpravidla předseda Rady a druhý pověřený člen.

VII.

     Udělení medaile VKCV se osvědčuje diplomem, který obsahuje označení oceňovaného, krátký důvod ocenění a datum jeho udělení. Diplom je opatřen logem VKCV a podpisy dvou členů Rady VKCV (předseda a pověřený člen rady).

     Udělení medaile VKCV se zapisuje do zvláštní evidence VKCV rozdělené do tří skupin (dle stupňů medaile) se základními údaji (jméno oceněného, datum narození, adresa bydliště, důvod udělení);

VIII.

       Medaili lze udělit i k uctění památky „in memoriam“

IX.

     Náklady spojené s udílením medaile VKCV hradí VKCV, tak jako jejich výrobu.

                                              Předseda Rady
                                                    Východočeského klubu celních veteránů
                                                    Bohumil Brandejs v.r. 

 

 Schváleno členskou schůzí,
dne 22. září na Horní lipce
Za správnost:
-pnš-